MUP uvodi nove mjere: Najavljeno ukidanje dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi vozača i uvođenje detektora alkohola u automobile Planiraju ukinuti i toleranciju 10 posto prekoračene brzine, lokalne vlasti trebale bi zbog toga nabaviti nove uređaje za mjerenje

MUP
MUP više neće tolerirati alkohol u krvi vozača / Foto: Pixabay

MUP planira pokrenuti izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima bi se ukinula dopuštena 0,5 promila alkohola u krvi vozača. Prema trenutno važećem zakonu, dopušteno je 0,5 promila alkohola u krvi vozača, no to se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače. Dio je to novog Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa RH 2020.-2030. kojeg donosi MUP,  objavio je u utorak Večernji list.

Jedna od mjera je i da se istraži učinkovitost sustava Alcohol Interlock i njegov utjecaj na smanjenje broja nesreća te da se potiče profesionalne vozače na korištenje tog sustava.

Sukladno provedenim istraživanjima učinkovitosti, predložit će se i obveza ugradnje uređaja Alcohol Interlock u vozila osoba koje su više puta uhvaćene pijane u vožnji. Što se tiče područja Sigurna brzina, tu će se među ostalim istražiti i predložiti rješenja za učinkovitiju naplatu kazna te uvođenje kontrole prosječne brzine, pogotovo u tunelima.

Potaknut će se i jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalno moguću. Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, sigurnosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto.

Sukladno svjetskim smjernicama, postupno bi se uvodili i sustavi za nadzor brzine u vozilima koji vozače informiraju o njihovoj trenutačnoj brzini te ih upozoravaju voze li nepropisnom brzinom. U području Prevencija distrakcije vozača istražit će se inovativne mogućnosti onemogućavanja vozača da koriste mobitel tijekom vožnje i predložiti rješenja.

Pješaci i biciklisti pripadaju u područje Sigurnost aktivnih oblika prometovanja, a tu se kao mjere navode edukacije pješaka i provođenje biciklističkih ispita.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Branko Đuranec
Branko Đuranec
3 months ago

što je sa turistima koji poslije večere popiju čašu vina