U KB Dubrava sve više mlađih pacijenata: Najmlađi ima samo 23 godine, nema drugih bolesti i nalazi se na respiratoru

pacijenata
U KB Dubrava raste broj pacijenata

U KB Dubrava zbog sve većeg broja pacijenata danas se otvara peta jedinica intenzivnog liječenja. Kakvo je stanje u bolnici za N1 rekla je internistica intenzivistica Tatjana Kereš, pročelnica Zavoda za hitnu i intenzivnu medicinu.

– U bolnici se trenutno nalazi 268 pacijenata, a od toga 52 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja. Nažalost, svaki dan nam brojke neumoljivo rastu. Najmlađi bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja ima 23 godine, na respiratoru je i bez komorbiditeta – ističe Kereš.

Napominje kako je broj prijema na dnevnoj bazi puno veći nego što je otpusta.

– Ti bolesnici zahtijevaju jedan dugotrajan boravak u bolnici. U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. U jedinici intenzivnog liječenja u ovom trenutku imamo 3 slobodna kreveta, dok se ne otvori 5. intenzivna jedinica s 13 postelja – rekla je liječnica.

Bolesnici puno prije završavaju na respiratorima

Kereš ističe kako se bolesnici u trećem valu epidemiju puno prije pogoršavaju u smislu respiratornog pogoršanja.

– Veći postotak plućnog tkiva je zahvaćen i puno prije završavaju na respiratorima – pojašnjava doktorica Kereš.

Ako se KB Dubrava nastavi puniti ovim tempom, Kereš smatra da će vjerojatno biti potrebe za otvaranjem Arene.

– S obzirom na to da su i u zimskom valu djelatnici KB Dubrava održavali 3 odjela intenzivne njege, bili su nam na ispomoći kolege iz drugih bolnica, pa će i sada to biti potrebno – rekla je Kereš.

Doktorica je kazala kako je covid sistemska bolest i kako praktički nema organa u tijelu koju ne zahvaća.

– Bolesnici imaju brojne neurološke tegobe, psihološke tegobe, a zna bit i srčanih problema. Covid nije samo akutna faza kad bolesnik završi u bolnici nego ostavlja dugotrajne posljedice koje mogu trajati šest mjeseci, a možda čak i duže – rekla je.

Stanje u bolnici se, tvrdi već promijenilo. Hitni prijem KB Dubrava zbrinjava u principu samo covid bolesnike.

Dosta bolesnika i nakon prve doze cjepiva

U bolnici su imali slučajeva i pacijenata s težim oblicima bolesti koji su primili prvu dozu cjepiva.

– U pravilu, nakon prve doze cjepiva imali smo već dosta bolesnika. Sada se jedan takav bolesnik nalazi u jedinici intenzivnog liječenja. Nažalost, imali smo i slučaj osobe koja je preminula, a primila je jednu dozu cjepiva. Ovaj pacijent koji je u jedinici intezivnog liječenja cijepljen je prvom dozom Moderne – kazala je Kereš.

Napominje da se između prve i druge doze cjepiva treba i dalje odgovorno ponašati.

– Nakon prve doze i dalje nemate adekvatnu zaštitu od težih oblika bolesti. U pravilu, nakon druge doze cjepiva potrebno je minimalno 14 dana da bi se stvorio maksimalni imunitet – rekla je zaključno.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare