U naše krajeve stiže nalet zime: Meteorolozi upozoravaju da će temperature naglo i jako pasti, a očekuje se i 10-ak cm snijega na goričkom području

snijeg
Još prije koji dan smo mislili da je stiglo ljeto, a sada nam se vraća snijeg / Foto: Arhiva Gorice.info

Usred smo pravog vrtuljka vremenskih (ne)prilika u našim krajevima. Sredinom prošlog tjedna, sjetimo se, hodali smo u majicama s kratkim rukavima, temperature su obilno preskakale 20 stupnjeva Celzijevih, potom su temperature nešto pale, bilo je i obilne kiše, ali i dosta sunčanog vremena. A sad nam dolaze – snijeg i nalet zime.

Na području Velike Gorice moglo bi sljedeća dva dana pasti i do 15 centimetara snijega. Najniža dnevna temperatura bit će nula, a najviša dnevna u našim krajevima samo dva stupnja Celzijevih. Zbog toga mogla bi i na širem velikogoričkom području biti potrebna zimska oprema na vozilima.

Promjena vremenskih prilika već je počela s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom.

Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok, stoji u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

snijeg
Snijeg će pasti u većem dijelu Hrvatske / Izvor: DHMZ

– Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač posebno u gorju! Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak – nastavljaju meteorolozi dodajući kako će oborine prestati do srijede. Snijeg, dakle, više ne bi trebao padati.

Druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje. Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare