Mihael Zmajlović tvrdi: 20 godina nemara dovele su zdravstveni sustav na području Zagrebačke županije do ozbiljnih problema U domovima zdravlja nedostaje liječnika /// Zdravstveni sustav je pun rupa /// U 20 godina nije izrađen niti jedan dom zdravlja

Foto: SDP Zagrebačke županije

U povodu Svjetskog dana zdravlja, ispred sjedišta Zagrebačke županije, Mihael Zmajlović održao je konferenciju za novinare o zdravstvenom sustavu na području županije.

– Stanovnici Zagrebačke županije za većinu pregleda i dalje moraju u Zagreb, zbog toga što u domovima zdravlja nedostaje prvenstveno liječnika. Radi se o velikom problemu koji će biti još više izražen u budućnosti, zbog toga što analiza potreba za specijalističko usavršavanje pokazuje kako je u godinama koje slijede potrebno još dodatnih 150 specijalista – kazao je Mihael Zmajlović.

Na natječaje za liječnike nitko se ne javlja

– Zagrebačka županija je tek od prošle godine počela raspisivati natječaje za liječnike i medicinsko osoblje, ali nije ih našla unatoč tome što je uz primjerenu plaću ponudila i dodatne povlastice poput subvencije kamate na stambeni kredit ili trošak podstanarstva, subvencija vrtića i službeni automobil na raspolaganju 24 sata – istaknuo je Zmajlović.

– Aktualni župan Kožić sjedi na ovoj poziciji već 20 godina i svojim nemarom je doveo zdravstveni sustav do ozbiljnih problema. Da on ili njegov ravnatelj vode računa o zdravlju ljudi, onda bi znali koliko pedijatara ili ginekologa koje godine ide u mirovinu. Nedopustivo je da županija svake godine u zdravstveni sustav, povrh plaća za osoblje, ulaže dodatnih 40 do 50 milijuna kuna proračunskih sredstava, a da sada nakon 20 godina imamo sustav pun rupa i Dom zdravlja Zagrebačke županije koji posluje u problemima – izjavio je Mihael Zmajlović.

Zmajlović je naglasio i kako u 20 godina nije izrađen niti jedan dom zdravlja, riješena je tek energetska obnova na tri objekta uz vanjsko sufinanciranje, a upitno je kako će se sanirati šteta od potresa na županijskim zdravstvenim objektima koja je procijenjena na 13,3 milijuna kuna.

sustav
Foto: SDP Zagrebačke županije

U domovima zdravlja nedostaje uređaja i liječnika

Zmajlović tvrdi da nedostaje i uređaja pa tako primjerice stanovnici Svetog Ivana Zeline nemaju rendgen. S druge strane u Jastrebarskom postoji uređaj, ali nema liječnika pa se nalazi moraju slati u Samobor i čekati tjedan dana što u slučaju nekih hitnih situacija nema nikakvog smisla.

U nekim mjestima, primjerice Svetoj Nedelji nedostaje i pedijatar i ginekolog. Stvari su krajnje ozbiljne u  Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, u  kojoj je smješteno stotinjak teško bolesne djece, a zgrada je teško stradala od potresa i ima žutu naljepnicu. Nesretni slučaj iz Zaprešića otprije nekoliko godina razotkrio je i velike probleme u sustavu hitne službe Zagrebačke županije, ali umjesto da novac ulože u sufinanciranje timova hitne službe za gradove i općine, župan Kožić se radije odlučio za kupovinu skupe privatne kuće u Velikoj Gorici za 1.7 milijuna kuna, u kojoj su sada smješteni ravnatelj hitne i njegovo administrativno osoblje.

sustav
Foto: SDP Zagrebačke županije

Spora dinamika cijepljenja

Stanovnici Zagrebačke županije ogorčeni su zbog lista i dinamike cijepljenja i s pravom se žale, jer se po društvenim mrežama pročelnici i županovi najbliži suradnici hvale kako su primili cjepivo. Velika afera nastala je i s 250 cjepiva koja su podijeljena djelatnicima zračne luke, koja je privatna tvrtka. Oni su cijepljeni suprotno nacionalnom programu cijepljenja i unatoč činjenici da poslove sigurnosti i pregleda putnika ne obavljaju djelatnici zračne luke već policija i zaštitarske tvrtke – kazao je Zmajlović.

Mihael Zmajlović je predstavio i svoj prijedlog organizacije zdravstvenog sustava na području Zagrebačke županije i naglasio da će kao budući župan odrediti prioritete i uspostaviti efikasniju organizaciju u sustavu zdravstva.

Izgradit ćemo novu bolnicu u Gornjoj Bistri

– Odmah ćemo krenuti u pripremu dokumentacije za izgradnju nove bolnice u Gornjoj Bistri. Država je darovala zemljište, a župan ništa ne poduzima unatoč tome što se djeca nalaze u zgradi sa žutom naljepnicom. Također, krenut ćemo u osnaživanje primarne i specijalističke zdravstvene zaštite, medicine rada, ginekologije i pedijatrije u svim gradovima te uvesti niz preventivnih programa kojima će se podići standard zdravlja.

Zmajlović je naglasio i nekoliko konkretnih projekata iz svoje kampanje kao što su mobilni timovi specijalista, sistematski pregledi za umirovljenike. Najavio je i program protiv ambrozije koja muči preko 30% stanovnika Zagrebačke županije i predstavlja najrašireniji i najagresivniji peludni alergen. Pohvalio je i sve djelatnike u zdravstvu, koji se trude i rade odličan posao unatoč lošim uvjetima koje imaju.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare