Lokalni izbori u Velikoj Gorici od 2001. do 2017. godine: HDZ je ukupno dobio 28% više glasova od SDP-a, ali danas je utrka neizvjesna kao nikada dosad

izbori
Foto: Gorica.info

Velika Gorica službeno je postala grad 1995. godine nakon izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Gradonačelnik je postao HSS-ovac Josip Bobesić. Prvi redovni lokalni izbori za Gradsko vijeće provedeni su dvije godine kasnije. Pobijedio je HDZ i dobio mogućnost da za gradonačelnika izabere Milana Krilića, ali je tadašnji izborni sustav (dio vijećnika birao se s lista, a dio direktno u gradskim izbornim jedinicama) teško usporediti sa sustavom koji je uspostavljen četiri godine kasnije, a vrijedi i danas.

Stoga smo odlučili analizirati pet redovnih i jedne izvanredne lokalne izbore od 2001. do 2017. godine u našem gradu. Gradsko vijeće bilo je najbitnije gradsko tijelo jer su upravo vijećnici sve do izbora 2009. godine odlučivali tko će biti gradonačelnik. Od 2009. do sada gradonačelnika neposredno na izborima biraju građani.

Vječna borba HDZ-a i SDP-a

Svih tih šest izbornih ciklusa obilježio je prvenstveno dvoboj dviju najjačih stranaka – HDZ-a i SDP-a. Stoga smo odlučili vidjeti koliko je ukupno glasova dobila svaka od tih dviju stranaka na svih pet izbora zajedno. U prednosti je, očekivano, HDZ koji je sam ili s partnerima ukupuno uspio dobiti 51.366 glasova. Istodobno je SDP samostalno ili s partnerima došao do 39.990 glasova. HDZ-ovci su, dakle, u Velikoj Gorici ukupno dobili 28 posto više glasova od SDP-ovaca na izborima za Gradsko vijeće od 2001. do 2017. godine.

Ta je razlika također vidljiva i pogledaju li se gorički gradonačelnici u tom razdoblju. Od šest izbornih ciklusa u posljednja tri je na direktnim izborima za gradonačelnika pobijedio Dražen Barišić (HDZ). Od tri preostala, kada se prvi Velikogoričan birao u Gradskom vijeću, jedan je puni mandat odradio HDZ-ov dvojac Ivan Šuker i Franjo Sever (2001.-2005., Šukera mijenja Sever na sredini mandata budući Šuker odlazi na dužnost ministra financija u Vladu Ive Sanadera).

Grad za neobične koalicije

Nakon toga 2005. HDZ na goričkim izborima osvaja najveći broj glasova, ali nema dovoljno ruku da formira većinu, što, pak, uspijeva SDP kojeg je vodio Tonino Picula. Socijaldemokrati dobivaju i naklonost HSP-a u Velikoj Gorici, pa je to bila i prva crveno-crna koalicija u Hrvatskoj. No, kratko je trajala, pa su 2006. provedeni izvanredni izbori. Na njima SDP ostvaruje povijesno najbolji rezultat na lokalnoj goričkoj razini – za njihovu koaliciju s HNS-om i HSLS-om glasa 9382 birača, donosno gotovo 800 više nego za HDZ. U Gradsko vijeće ulazi još samo DC s Vesnom Škare Ožbolt na čelu koja je tada navodno živjela u Velikoj Gorici. DC se priklanja SDP-u pa gradonačelnik ostaje Tonino Picula kao i nakon prethodnih izbora 2005. godine.

Na posljednja tri izborna ciklusa u našem gradu pobjeđuje HDZ, koji uspjeva držati većinu u Gradskom vijeću, a Barišić osvaja izbore za gradonačelnika. Sve te izbore obilježava i svojevrsno pucanje ljubavi goričkog SDP-a i HNS-a (koji se kasnije raspada na HNS i GLAS). Danas je ta stara ljubav, ovoga puta između SDP-a i GLAS-a kojeg predvodi Goran Beus Richembergh, opet oživjela.

Dražen Barišić je na vrhuncu popularnosti bio na izborima 2013. godine kada pobjeđuje već u prvom krugu. No, danas Barišić, nakon sumnji istražitelja da je sudjelovao u najvećoj velikogoričkoj korupcijskoj aferi Elektrocentar Petek i tri mjeseca provedenih u istražnom zatvoru, ne predstavlja ozbiljnijeg igrača na gradskoj političkoj sceni.

Neizvjesni izbori 2021. godine

Sve do tog rujna prošle godine i fotografije Barišića kako ga vode u lisicama, samo su najveći optimisti vjerovali da HDZ u Velikoj Gorici može imati imalo ozbiljnijeg konkurenta na lokalnim izborima 2021. godine. Smatralo se da će najveća borba biti unutar HDZ-a za prevlast između Barišića i njegova tadašnjeg zamjenika Krešimira Ačkara. Sada je, međutim, sjena sumnje bačena i gorički HDZ više nije siguran.

Probudio se i SDP koji je okupio ljevicu, ojačao je i Most, u Velikoj Gorici osnovao se i Domovinski pokret, ne treba zaboraviti niti HSP koji u našem gradu ima svoje odane glasače, tu su i Bandićevci… Predizborne koalicije se dogovaraju, kampanja je već počela, a uskoro će se i usijati… I da, u Velikoj Gorici je doslovce svaki glas važan. Na lokalne izbore u našem gradu izlazi samo oko 22.000 birača, odnosno 40-ak posto.

Te 2017. Živi zid je ušao u goričko Gradsko vijeće sa samo 1153 glasova, a Barišić je u drugom krugu postao gradonačelnik sa samo 9876 glasova. Lokalni izbori 2021. godine u Velikoj Gorici sigurno će biti vrlo zanimljivi, možda čak i najzanimljiviji izbori u 26-godišnjoj povijesti našeg grada.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare