Općinski sud u Velikoj Gorici nepravomoćno presudio: Sinu i majci 880.000 kn odštete za nematerijalnu štetu nakon prometne od prije 20 godina

općinski sud
Općinski sud u Velikoj Gorici / Foto: Gorica.info

Općinski sud u Velikoj Gorici donio je i objavio ovih dana nepravomoćnu presudu u slučaju zahtjeva za naknadu nematerijalne šete nakon prometne nesreće koja se dogodila 9. rujna 2001. godine, odnosno prije gotovo 20 godina. Presuda je nepravomoćna, što znači da stranke imaju pravo na žalbe, pa postupak još nije okončan.

Tog kobnog 9. rujna 2001. godine tužitelj iz okolice Velike Gorice teško je stradao kao suputnik u automobilu marke Mercedes BiH registracije. Nesreća se dogodila u Ščitarjevu, a za nju je kriv, kako stoji u presudi, vozač koji je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom te sletio s kolnika u lijevi odvodni kanal. Tada je tužitelj zadobio niz teških tjelesnih ozljeda, među njima prijelom lubanje i nagnječenje mozga. Smanjena mu je životna i radna sposobnost, a pretrpio je i strah. Odštetu je tražila i njegova majka koja nakon nesreće svakodnevno brine o svom invalidnom sinu.

Nakon niza rasprava, vještačenja, elaborata, mišljenja Fakulteta prometnih znanosti i Medicinskog fakulteta, saslušanja svjedoka i sudskih vještaka, mišljenja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Zagreb, dopuna nalaza i mišljenja, saslušanja oboje tužitelja… donesena je nepravomoćna presuda.

Sud je naložio Hrvatskom uredu za osiguranje da tužitelju koji je stradao u nesreći isplati 525.718,71 kuna, a njegovoj majci još 360.000 kuna na ime nematerijalne štete. Tužiteljima također pripada i naknada za sudske troškove u iznosu od 469.197,50 kn.

Općinski sud u Velikoj Gorici proveo je vrlo kompliciran postupak. Prvo se, naime, mislilo da je automobilom koji je sudjelovao u nesreći upravljao upravo tužitelj i to bez položenog vozačkog ispita, bez vezivanja sigurnosnog pojasa i pod utjecajem alkohola. Tek dvije godine nakon nesreće i to po provedenom kombiniranom prometno-sudskomedicinskom vještačenju utvrđuje se da je vozač bila druga osoba. Tužba sudu je podnesena 2006. godine.

I taj spor još nije gotov. Stranke imaju 15 dana nakon objave presude kako bi podnijele žalbu Županijskom sudu.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare