Zbog loše epidemiološke situacije župe otkazuju pričesti i krizme: U subotu jedna gorička župa organizira krizmu za 73 krizmanika, roditelji strahuju od širenja zaraze

Zbog vrlo ozbiljne epidemiološke situacije biskupi otkazuju podjelu sakramenata. Župnici diljem Hrvatske potvrđuju da su u očekivanju novih odluka Civilnog stožera i svojih biskupa. U jeku epidemije i velikog broja zaraženih, kada otprilike svaki drugi učenik ima nastavu od kuće (online), organizacija prve pričesti i krizme je pred mogućom odgodom. Dio župa unaprijed je zakazao svetkovine za kraj svibnja, a dvije su biskupije dosad donijele odluku o odgodi podjele sakramenata, piše Jutarnji list.

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić donio je odluku o odgodi prve pričesti i svete potvrde od 11. travnja do 16. svibnja.

– Gledajući od početka pandemije pa do danas u našoj biskupiji trenutno je u borbi s koronavirusom najteže razdoblje i imamo najviše zaraženih po danu – piše u nadbiskupovoj odluci.

S obzirom na to da je u Primorsko-goranskoj županiji na snazi dvotjedni lockdown, i tu je na snazi privremena odgoda podjele sakramenata prve pričesti i potvrde.

Paralelno, na sjednici dekana Splitsko-makarske nadbiskupije u veljači odlučeno je da se ove godine neće odgađati slavlje sv. potvrde. Prijavljene su 202 krizme koje će, navode, biti proslavljene u razdoblju od 10. travnja do 16. kolovoza. Nadbiskup je najavio poslati župnicima popis kojim će ih za ovu godinu ovlastiti za podjelu sakramenata. Moli, u naknadnom pismu, upravitelje župa da kandidate za krizmu i prvu pričest podijele u više grupa i termina.

Zagrebačka nadbiskupija: Roditelji, javite se svojim župnicima

U Zagrebačkoj nadbiskupiji kažu pak kako je preporuka da se roditelji, vezano uz termine krizmi i pričesti, jave župnicima. Zagrebačka nadbiskupija zasad se oslanja na lanjske smjernice, kada su vjerskim svečanostima prisustvovali krizmanici, odnosno pričesnici, kumovi i roditelji. Svaka župa donosi odluku o terminu, eventualnoj odgodi ili preskakanju na godinu dana, ovisno o veličini župe.

Lani je, primjerice, zagrebačka župa Sv. Blaža krizme obavila u studenome, po pravilu samo krizmanici, kumovi, katkad i po samo jedan, umjesto oba roditelja. Župnik Borna Puškarić sada se odlučio termine postaviti na konac svibnja.

– Morate pripremiti mlade za sakrament, obzirom da je vjeronauk bio rjeđe organiziran tijekom zime. Zato sam stavio što kasniji termin, ali još dok traje škola, jer sam računao da će tako biti lakše organizirati. Roditelji se raspitaju, ne žele odgodu, a biskupi traže da se strogo držimo epidemioloških mjera – kažu u župi.

Na pitanje kada će organizirati podjelu sakramenata, župnik Svetog Duha na zagrebačkom Jarunu, don Damir Stojić, odgovara – čekam upute nadbiskupije. A na pitanje hoće li sakramente uspjeti podijeliti po unaprijed danom rasporedu ili će morati u odgodu, više zagrebačkih župnika ponavlja – u stand-byu smo!

– Naš biskup je jako oprezan i čekamo što će odlučiti. Sigurno će donijeti dobru odluku u skladu s time što preporuči civilni stožer. Mi smo vam na čekanju, u pripravi. Planiramo kao da će se održati, ali…, komentiraju situaciju u Uredu za pastoral mladih Varaždinske županije – piše Jutarnji list.

U subotu, 17. travnja u Župi Svetog Petra i Pavla u Velikoj Gorici održat će se krizma. Na krizmi bi trebalo biti 73 krizmanika. Dio roditelja je zabrinut jer uz 73 krizmanika ide i toliko kumova. Neki roditelji su tražili da se krizma organizira u dvije grupe, ali još uvijek nema službene obavijesti da će to zaista i biti tako. Dio roditelja je nezadovoljan jer strahuju od gužve koja će biti u crkvi što bi moglo dovesti do novog širenja korone u našem gradu.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare