Stigle su prve ovogodišnje domaće jagode: Inspektori pozivaju građane da obrate pozornost kod kupovine na sljedeće stvari

jagode
Foto: Državni inspektorat

Na našim tržnicama i u trgovinama pojavile su se prve ovogodišnje domaće jagode. Kako bi potrošači bili sigurni da kupuju zaista naše, domaće jagode u akciju su krenuli inspektori Državnog inspektora

– S ciljem zaštite zdravlja ljudi i prava potrošača poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata tijekom travnja, svibnja i lipnja pojačano nadzire jagode stavljene na tržište. Osim kontrole usklađenosti jagoda s propisanim tržišnim standardima poljoprivredni inspektori nadziru i njihovu sljedivost – objavili su iz Državnog inspektorata.

To konkretno znači da sve jagode koje su stavljene u prodaju moraju biti neoštećene, zdrave, isključeni su plodovi načeti truljenjem ili kvarenjem, što ih čini neprikladnima za potrošnju, čiste, gotovo bez ikakvih vidljivih stranih tvari, svježeg izgleda, ali neoprane. Inspektori će provjeravati i miris i okus jagoda, ali i to jesu li im peteljke zelene jer to pokazuje kada su ubrane.

Potrošači trebaju obratiti pozornost i na ambalažu kada kupuju jagode.

– Na samoj ambalaži mora biti istaknut naziv proizvoda, naziv i adresa onoga koji pakira i/ili otprema robu, puni naziv zemlje podrijetla i klasa proizvoda – pojasnili su inspektori.

Napominjemo kako poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u području zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda, kontinuirano obavlja inspekcijske nadzore usklađenosti voća i povrća s propisanim tržišnim standardima.

Tako je tijekom 2020. godine proveden 31 inspekcijski nadzor subjekata koji jagode stavljaju na tržište. Utvrđene su četiri nepravilnosti koje su se odnosile na označavanje i minimalne zahtjeve kvalitete proizvoda te obavljanje neregistrirane djelatnosti trgovine.

Ako primijetite jagode koje ne zadovoljavaju gore navedeno to možete prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare