Posljedice pandemije u Hrvatskoj: Zbog korone prodaja alkohola rasla 35 posto. Najviše se traže mala „putna“ pakiranja od 0,1 l

alkohola
Foto: Pixabay

Promet trgovaca iz ožujka i travnja lanjske godine, kad su građani zbog lockdowna u pandemiji koronavirusa gomilali zalihe brašna, kvasca, šećera, toaletnog papira i ostalih osnovnih namirnica kao da će smak svijeta, teško će se ponoviti. Prodaja špeceraja i druge robe široke potrošnje, uz češće kuhanje i boravak kod kuće, stabilizirala se, tvrde trgovci. Ali prodaja alkohola i dalje raste.

Zbog zatvaranja pa djelomičnog otvaranja kafića te psihoze u tzv. novom normalnom za koje nitko ne zna koliko će trajati, mnogi neizvjesnost, iščekivanje, stres, krate kojom čašicom više pa prodaja alkoholnih pića u maloprodaji ruši sve rekorde, piše Večernji list.

U trendu i ploske

U vrijeme potpunog zatvaranja ugostiteljskih radnji i kafića bilježio se rast i od 30 do 35 posto, a posljednjih tjedana, otkako je dopušten rad terasa, od sredine ožujka, prodaja je i dalje 10 do 15 posto viša u odnosu na prosjek prije pandemije.

– Prodaje se puno, a dok su kafići bili zatvoreni, prodaja je bila luda – i ne samo alkoholnih pića svih kategorija, nego i vina i piva, kave, čaja. Ljudi se vjerojatno i više druže doma, što je dodatno potenciralo taj rast – kaže nam predsjednik uprave NTL-a Martin Evačić.

Slično kažu i u Studencu i Konzumu. – U početku je porast bio jače vidljiv na jeftinijim jakim alkoholnim pićima s većim udjelom alkohola, za što možemo pretpostaviti da su se koristila i kao dezinficijensi ili antiseptici – kažu u Konzumu.

Proizvodne linije rade punom parom

Mala pakiranja alkohola od 0,1 litru, koja neki zovu “putnima”, a neki od milja i “unučićima”, koja se obično prodaju uz blagajne, vjerojatno su i najtraženija, što se vidi i po odbačenim bočicama oko dućana i klupa u blizini.

Neslužbeno doznajemo da proizvodne linije za “unučiće” našeg najvećeg proizvođača jakih alkoholnih pića Badela 1962 miruju samo nedjeljom.

– Istina je da potražnja za pakiranjima od 0,1 l snažno raste i da naše linije za njihovu proizvodnju rade punim kapacitetom. Zbog ograničenja u radu ugostiteljskih objekata više se konzumira na otvorenom tijekom privatnih i spontanih okupljanja – odgovaraju iz Badela te dodaju kako su prateći aktualne trendove lansirali i nova pakiranja, ploske od 0,2 l gorkog pelinkovca i pelinkovca orange, donosi Večernji list.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare