Berislav Šipuš, bivši ministar u Milanovićevoj Vladi nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora: Službenom karticom potrošio 64.000 kuna

berislav šipuš
Foto: Ministarstvo kulture

Berislav Šipuš, bivši ministar kulture u Vladi Zorana Milanovića nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na godinu dana zatvora. Republici Hrvatskoj dosuđen je i imovinsko pravni zahtjev od oko 64.000 kuna, a Šipuš mora platiti i oko 50.000 kuna sudskih troškova.

USKOK ga je u optužnici, koju je podigao 2017.,  teretio da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom podizao gotovinu ili plaćao osobne  troškove čime je  proračun oštetio za preko 68.000 kuna, piše u petak Večernji list.

Prema optužnici, Šipuš se teretio da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture. USKOK je u optužnici tvrdio da je Šipuš u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama.

Berislav Šipuš je naknadno vratio nešto više od 14.000 kuna obustavama na plaću i uplatama gotovine u blagajnu.  Prema USKOK-u, Šipuš je svoje ovlasti koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare