Ivo Jelušić o selu i ruralnom razvoju: Neka naša sela izgledaju kao da su stotinama kilometara i desetinama godina udaljena od grada

ivo

Ivo Jelušić, kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je s Igorom Horvačićem iz HSS-a te prof.dr. Ivom Grgićem s Agronomskog fakulteta govorio o selu i ruralnom razvoju.

– Svaki dan obilazim ova naša turopoljska i posavska sela i vidim da neka izgledaju kao da su stotinama kilometara i desetinama godina udaljena od grada. Neka nemaju vode, i odvodnje, da ne govorimo da su neke  ulice bez asfalta, a one koje su nekad davno asfaltirane su s rupama i bez pločnika sa strane – kazao je Ivo Jelušić.

– Da je manje novaca curilo na odabrane firme i ljude, bilo bi dosta i za vodu i novi asfalt, bilo bi bolje svima , a ne samo njima, odabranima – nadodao je.

Ivo Jelušić je naglasio da će osnovati savjet gradonačelnika, u kojem će okupiti sve najstručnije ljude, kao što je danas, kada govorimo o ruralnom razvoju i proljoprivredi, govori jedan od najeminentnijih hrvatskih stručnjaka za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Komunalni standard u selima je ispod razine razvijenih zemalja

Predsjednik Gradske organizacije HSS-a Velike Gorice, Igor Horvačić rekao je da razvoj sela treba pratiti vrijeme u kojem danas živimo.

ivo
Igor Horvačić

– Komunalni standard u našim selima je daleko ispod razine koja je u razvijenim zemljama – konstatirao je Horvačić.

– U razvijenim zemljama sela i ruralni razvoj idu u smjeru tzv, pametnih sela”. Korištenjem modernih tehnologija stanovnici ruralnih područja imaju iste mogućnosti kakve imaju stanovnici urbanih sredina u društvenom, obrazovnom i ekonomskom smislu“, rekao je pa nadodao da je pametno upravljanje bez nanošenja štete okolišu i prirodnim izvorima ključan čimbenik održive poljoprivrede, a samim time i kvaliteti života na ruralnom području, te su jedini put dugoročnog gospodarskog i socijalnog napretka.

– Poljoprivreda kao gospodarska aktivnost u Gradu Velikoj Gorici nije dovoljno iskorištena iz razloga manjka inicijative i znanja u programima poljoprivrednog razvitka i rješavanju problema zapuštenosti poljoprivrednih površina. Stagnacija poljoprivrede u Proračunu Grada Velike Gorice je vidljiva iz godine u godinu gdje su ulaganja u poljoprivredu ista ili manja – istaknuo je Horvačić.

Poljoprivredna proizvodnja nema stranačka obilježja

Prof. dr. Ivo Grgić, redoviti profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je da poljoprivredna proizvodnja nema stranačka obilježja.

ivo
Prof. dr. Ivo Grgić

– Ona poznaje rad, znoj, strpljenje, neizvjesnost i ona je često i način življenja. Tako je i u najvećem dijelu EU, jer ne zaboravimo da je u 2016. godini od 10,5 milijuna poljoprivrednih gospodarstava u EU-u dvije trećine veličine manje od 5 ha – rekao je Grgić.

– Prostor u kojem se odvija poljoprivredna proizvodnja je istodobno i prostor kvalitetnog življenja, prostor koji opravdano traži da infrastrukturno bude na razini urbanog. Sadašnji te posebno budući stanovnici našega ruralnog prostora, koji će pobjeći od otuđenog ljudskog mravinjaka prenapučenih gradova, kod novog čelništva Grada naći će prijatelje i partnere – istaknuo je Grgić.

Grgić smatra da će poljoprivreda područja Velike Gorice u budućnosti biti više prisutna kako na lokalnom, tako još više na zagrebačkom tržištu.

– Jamac toga su 1.445 poljoprivredna proizvođača od čega 1.308 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, 41 tvrtka te 3 zadruge. Kao i 3.806 ha korištenih oranica. I najvažnije, jamac su tradicija i znanje u proizvodnji i dosadašnja povijesna usmjerenosti na zagrebačko tržište“, istaknuo je.

Grgić kaže da su velike neiskorištene mogućnosti, posebno kod proizvodnje povrća i voća te da nam potporu za stabilniju tržnu prisutnost jamči i prva ULO hladnjača u Hrvatskoj, u Vukovini u koji je Grad Velika Gorica vlasnik s 15,6%.

– Ulica grada Vukovara 78 i Ulica grada Vukovara 72 u Zagrebu su za Trg kralja Tomislava u Velikoj Gorici bitne adrese. I to adrese gdje se nalaze prijatelji koji će podržati našu ideju da na zagrebačkom tržištu treba biti više voća i povrća s područja Gorice, a u našem ruralnom području više gostiju i budućih stanovnika iz Zagreba. Da tako i bude, ne treba bježati od odgovornosti Grada Velika Gorice. I već sada, prije okončanja izbora, iz Velike Gorice šalje se poruka ‘Zajedno smo bolji i jači – zaključio je profesor Grgić.

 

 

 

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Mika Slika
Mika Slika
1 month ago

Pola stanovnika općine ne živi u gradu, ljudi koji žive u selima oko grada su građani drugog reda(nažalost). Da nije Europe, 80% općine bi bilo bez kanalizacije (još uvijek i je, jer je projekt u realizaciji), ljudima koji žive na selu i uplaćuju u gradski proračun, razmjerno uplatama, općina mora svake godine vratiti ulaganjem u osnovnu infrastrukturu (ne u industriju zabave). Slučajno sam ovu zimu šetao, zimski dan izmaglica, sivilo, iznad sela koje nema plin(3km od centra) razlijeva se dim iz dimnjaka iznad mjesta, stvoreno za snimanje filma u ruskoj zabiti, Sibir. Dok god se svi zajedno ne počnemo sramiti… Read more »