Uskok optužio liječnika za primanje mita: Dobio 3500 kuna, a zauzvrat prepisivao pacijentima pripravke određene farmaceutske tvrtke

liječnika
Uskok tereti liječnika da je oštetio i HZZO / Foto: Pixabay

Uskok je podigao optužnicu protiv liječnika (68) obiteljske medicine s križevačkog područja kojeg terete za primanje mita od dobavljača lijekova.

To je bivši dugogodišnji liječnik obiteljske medicine koji je radio na području općine Sveti Petar Orehovec kod Križevaca. Liječnik je bio uhićen u ljeto 2019. i otad više ne radi.

Optužen je i muškarac (41) kojeg se tereti da mu je davao mito kako bi propisivao preparate tvrtke koju je zastupao.

Uskok ga tereti da je od svibnja do lipnja iste godine dogovorio s dobavljačem kako će za “3500 kuna pacijentima, umjesto drugih sličnih proizvoda, propisivati proizvode za enteralnu primjenu koje distribuira njegova tvrtka”.

Riječ je o prehrambenim pripravcima koji se kao nadomjestak za hranu daju težim bolesnicima i starijim osobama koje imaju problema s unosom obične hrane. Izdaju se samo na recept.

“Nakon toga je većem broju svojih pacijenata koji su imali preporuku bolničkog specijalista propisivao proizvode iz ponude te tvrtke, za što je na svoj bankovni račun primio uplatu u dogovorenom iznosu”.

Liječnika terete i da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje oštetio za 9144,08 kuna jer je protivno uvjetima iz osnovne liste lijekova propisao recepte za proizvode za enteralnu primjenu iz ponude navedene tvrtke i pacijentima za koje je znao da nemaju preporuku bolničkog specijaliste.

Tim njegovim postupanjem Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje oštećen je za iznos od 9144,08 kuna, navodi Uskok u optužnici.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare