Lijepa priča iz Velike Gorice: Andreja Krenek objavila iscjeljujuću priču u knjizi svjetski poznate Susan Perrow. Priča je posvećena bolesnoj kćeri…

andreja
Foto: Privatna arhiva

Goričanka Andreja Krenek, majka je triju kćeri, na koje je jako ponosna. Ponosna je i na svoju iscjeljujuću priču koja je objavljena u knjizi Susan Perrow “Stories to Light the Night”. Priču “The Black Stone” napisala je za svoju bolesnu kćer.

Australka Susan Perrow poznata je stručnjakinja koja se specijalizirala za pričanje priča. Širom svijeta održava radionice i seminare, a kroz pričanje priča pomaže djeci da prihvate situacije u kojima se nalaze, kao što je recimo bolest. Njezina knjiga “Stories to Light the Night” promovirana je sredinom ožujka, a u njoj su objavljene tri priče hrvatskih autorica.

andreja
Foto: Privatna arhiva

– Susan je iznimna žena, nazivaju je i doktoricom koja liječi pričama. Do sada su u Hrvatskoj prevedene njezine dvije zbirke. Njezine priče stvarno djeluju ljekovito i djeca ih rado slušaju, traže ih – rekla nam je Andreja Krenek.

Andreja Krenek prvo je radila kao učiteljica (ručnog rada, matematike i fizike) i tajnica u Waldorfskoj školi Zagreb gdje je zaljubljenost u priče još samo produbljena i gdje je spoznala moć priče, slike, arhetipe i metafore. Trenutno radi kao voditeljica ureda informatičke tvrtke Multicom, a 2018. dobila je nagradu najbolje tajnice Republike Hrvatske.

Pričateljica priča

– Prije desetak godina Muzej Turopolja mi je pružio priliku okušati se u pripovijedanju i da sama doživim čari koje priče pružaju. Od tad surađujem s njima za Noć muzeja, te u periodu Međunarodnih dana muzeja pričam priče. Pripovijedala sam na Legendfestu, te Perunfestu u dvorcu Lukavcu. Reakcije djece i roditelja za vrijeme, a posebno poslije pričanja su fantastične. Iskreno, ne mogu to doživjeti tijekom pripovijedanja, ali zato na fotografijama pogledi otkrivaju zadivljenost i putovanje kojim slušači putuju kroz priču – kazala je Andreja.

U vrijeme adventa 2019. u sklopu Božićnog sela (Advent u Velikoj Gorici), svakodnevno je pripovijedala priče. Rado se odaziva na pozive škola, vrtića pa čak i manjih obiteljskih okupljanja. Dakle, gdje god ima zainteresiranih za priče, tu stiže Andreja.

Pri završetku je neformalnog studija pripovijedanja, u sklopu kojega u Kreativnom studio Logos pripovijeda priče preko Zooma.

U slobodno vrijeme rado čita, hekla hobotnice za Udrugu Palčić i sudjeluje na raznim kreativnim radionicama.

Pitamo Andreju kako je došla do suradnje sa Susan Perrow.

– Susan Perrow upoznala sam na seminaru pisanja terapeutskih priča 2012. u Waldorfskoj školi u Zagrebu. Ponovno smo se srele 2018. i tada je Susan upoznala moju kćer za koju sam napisala priču. Taj susret je bio poseban, dirljiv, pamtit ću ga – ističe Andreja.

Andreja objašnjava da je priču napisala kako bih pomogla kćerki, a i cijeloj obitelji da prihvati njezinu bolest i ohrabri ju da kroči kroz život.

– Napisala sam dvije priče na radionicama Susan Perrow. Priča Crni kamen napisana u suradnji s Erikom Katačić Kožić, a posvećena kćerki. Vjerujem u bajke, i sigurna sam u to da imaju čudesnu moć, da nam sada trebaju više nego ikada, kako djeci tako i odraslima – poručuje naša sugrađanka.

andreja
Foto: Privatna arhiva

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare