Nutricionisti savjetuju što smijete jesti i piti prije i poslije cijepljenja protiv korone: Doznajte zašto ne smijete piti alkohol

korone
Foto: Pixabay

Jučer je u Hrvatskoj ukupno cijepljeno 17.355 osoba protiv korone, najviše u Gradu Zagrebu. Ako još niste primili cjepivo, možda vas zanima kako se pripremiti, pa i što jesti i piti prije te nakon cijepljenja.

Izbjegavajte alkohol 

Dok neki neće imati posebnih nuspojava nakon cijepljenja protiv korone, drugi mogu iskusiti glavobolje, umor, bol u mišićima i mučninu. Nutricionistica Cynthia Sass, autorica popularnih knjiga o prehrani nudi savjete kako si olakšati pravilnim odabirom namirnica, ali i što izbjegavati.  Čak i samo malo alkohola može lako izazivati dehidraciju, što će pojačati nuspojave. Alkohol je povezan i s negativnim utjecajem na imunološki sustav pa ga je i zbog toga potrebno izbjegavati. Isto tako ako ste mamurni, nećete moći prepoznati radi li se o posljedici alkohola ili cjepiva.

covid
Alkohol može izazvati dehidraciju nakon cijepljenja / Foto: Pixabay

Pazite što jedete prije odlaska u krevet

Ako ste odmorni, imunološki sustav će raditi najbolje što može. Prema istraživanjima, ako jedete premalo vlakana, zasićenih masnoća i šećera, to može utjecati na isprekidan san. Suprotno tome, vlakna će vam omogućiti dubok i kvalitetan san. Salata, leća, maslinovo ulje, losos i citrusi mogu biti dobar odabir. Ako ste gladni prije spavanja, pojedite malo voća ili orašastih plodova.

Ne zaboravite vodu

Vodu biste trebali piti prije i nakon cijepljenja, a naravno najbolje ju piti kroz cijeli dan – od trenutka kada se probudite do odlaska na spavanje. Ako ne volite okus vode, dodajte joj limuna ili začinskog bilja, piše Ordinacija.hr.

korone
Vodu je dobro piti prije i nakon cijepljenja / Foto: Pixabay

Birajte zdrave namirnice

Istraživanja pokazuju kako tijekom pandemije sve više posežemo za nezdravom hranom. No ona može potaknuti upale i tako utjecati loše na imunološki sustav.

Da su zdrave navike vezane i za bolju prevenciju od korone, objavili su nutricionisti nakon istraživanja u magazinu British Journal of Nutrition, a kako biste zaštitili zdravlje, savjetuju da odaberete namirnice pune nutrijenata i protuupalnih svojstava. Tu su uključene one poput voća i povrća, a možete ih dodati doručku, ručku i večeri.

Prije samog cijepljenja jedite dobro balansiran obrok

Iako gubitak svijesti nije jedna od nuspojava koja se spominje, CDC je ipak izvijestio kako se to događa, bez obzira o kojem se cjepivu protiv korone radi. Obično je posljedica anksioznosti, ali kako bi učinili sve što možete da to spriječite, pojedite nešto i popijte malo vode prije samog cijepljenja. Voćni sok, zobena kaša ili malo orašastih plodova su uvijek dobar izbor.

Nabavite namirnice prije cijepljenja

Kod nekih će se kao nuspojava pojaviti i mučnina, možda se neće dogoditi vama, ali dobro je pripremiti namirnice koje se lako probavljaju. Dobre opcije uključuju povrtnu juhu, banane, dinje, smeđu rižu i krumpir. Ako se ipak mučnina dogodi i vama, jedite nešto malo svakih par sati, a ako vam se ne da kuhati, naručite obrok, piše Ordinacija.hr.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare