Gorički SDP: Žene i mladi na svojim radnim mjestima i dalje su najviše suočeni s diskriminacijom, mobingom i potplaćenošću

žene
Ivana Mlinar, Ivo Jelušić i Brankica Žugaj / Foto: SDP Velika Gorica

Praznik rada je iza nas, no na tržištu rada i dalje ostaju akutni problemi kao što su porast prekarnog rada, diskriminacija, mobing i potplaćenost žena, nedovoljno reguliran rad od kuće te mnogi drugi segmenti vezani uz rad i radnička prava. S takvim problemima najviše se suočavaju žene i mladi, upozorili su u nedjelju iz SDP-a.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Velike Gorice Brankica Žugaj i Ivana Mlinar, članica izbornog stožera Ive Jelušića  i potpredsjednica Udruge “Mobing Stop”, oglasile su se priopćenjem za medije u kojem su ukazale na lošu situaciju s radničkim pravima u Hrvatskoj.

Protekla pandemijska godina posebice ostavlja traga na području zapošljavanja i rada, na radne odnose, način rada, još uvijek zakonom nedovoljno reguliran rad od kuće i mnoge druge segmente radnog odnosa. Poremećaji na području gospodarstva doveli su do negativnih kretanja na tržištu rada, na kojem niti prije pandemije “nisu cvale ruže” – navodi se u priopćenju.

Prekarni rad i rad na određeno vrijeme

– Najgori oblik rada, prekarni rad u stalnom je zabrinjavajućem porastu na našem cjelokupnom tržištu rada i Hrvatska je nažalost članica EU s najvećom stopom prekarnih poslova. Rad na određeno postao je novo normalno, što nikako ne treba smatrati normalnim – istaknula je Ivana Mlinar.

Mlinar je kazala da uz trajno prisutan prekarni rad, kao posljedicu pandemije, u Hrvatskoj pa tako i u Velikoj Gorici, imamo poplavu tzv. platformskih radnika, koji nisu zaštićeni jer njihov rad nije reguliran Zakonom o radu.

Organizacija rada prepuštena je uvjetima u određenom trenutku i volji poslodavaca, najčešće na (materijalnu) štetu radnika, ali i štetu na privatni/obiteljski život zbog nemogućnosti jasnog razdvajanja profesionalnog i privatnog života, jer sve je postalo “radno vrijeme”.

Žene i mladi su najviše suočeni s diskriminacijom

– Mladi iseljavaju i bježe od siromaštva na koje su osuđeni kao prekarni radnici, jer drugoga rada (osim rada na određeno) nema. Nasuprot iseljavanju hrvatskih građana u potrazi za boljim životom i uvjetima rada, samim time sve je veća potražnja za stranim radnicima, kojih je sve više i u Velikoj Gorici – rekla je Mlinar.

Ne zna se koliko će još trajati krizno razdoblje i izvanredne okolnosti u kojima živimo i radimo, ali nikako ne smijemo kao društvo ignorirati radničke probleme. Mlinar je istaknula još jedan veliki problem, a to je da su žene i mladi najviše suočeni s diskriminacijom, mobingom, socijalnom isključenošću i potplaćenošću na svojim radnim mjestima.

– Najveći broj upita naših sugrađana nama kao članovima GO SDP-a Velika Gorica odnosi se upravo na ostvarivanje radnih prava. Naši neposredni kontakti s građanima pokazuju da imamo najveći broj pritužbi žena i mladih. Te društvene skupine suočene su s diskriminacijom, mobingom, socijalnom isključenošću i potplaćenošću.

Nova gradska vlast mora zaustaviti iseljevanje mladih

U području reguliranja radnih odnosa i ostvarenja radničkih prava najveći utjecaj ima država, ali nije zanemariv niti utjecaj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

– Nova gradska uprava mora napraviti sve da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi i obitelji te da se osigura sigurnost poslovnog okruženja. Isto tako, nužno je zaustaviti i dugotrajni trend zapošljavanja na određeno vrijeme i drugih nesigurnih oblika rada, kao i kontinuirano poboljšavati sadržaj javnih servisa i usluga za roditelje. Naš tim zagovara radni odnos po mjeri radnika i njegove obitelji – to je koncept koji želimo razvijati na lokalnoj razini i poticati tu vrstu poduzetništva u našem gradu – zaključila je Mlinar.

Dvostruka uloga žena

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Velike Gorice, Brankica Žugaj, istaknula je da suvremena obitelj ženu stavlja u dvostruku ulogu.

– Važno je uspostaviti ravnotežu obiteljske i profesionalne uloge žene. Svatko tko želi, može  -uspjeti. Svaka ideja se može pretvoriti u stvarnost ako smo uporne i otvorene za nove spoznaje – rekla je Žugaj.

– Biti žena, za mene je predivan osjećaj. Mišljenja sam da ako smo inovativne, otvorene za nove ideje da možemo mijenjati Svijet i pokretati promjene. Promjene se ne događaju same, mi smo te koje radom na sebi pomičemo granice i kreiramo budućnost – istaknula je Brankica Žugaj pa nadodala da je „odgovornost prije svega na ženama“.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare