Automobilske gume dobivaju nove oznake: Doznajte što trebate gledati kada kupujete nove i što će biti sa starima koje imate na automobilu

gume
Foto: Pixabay

Od početka svibnja automobilske gume dobivaju nove oznake, odnosno uvodi se novi sustav označavanja na razini Europske unije pa tako i u Hrvatskoj. Time se želi postići bolja informiranost potrošača prilikom kupnje guma, a krajnja je svrha – ekološka.

Sve gume isporučene nakon 1. svibnja morat će biti usklađene s novom uredbom, a za one starije ne mijenja se ništa, prenosi HRT.

– Jedna od stvari koje će EU uvesti je i podatak o trajnosti gume – kazao je Alan Vojvodić iz HAK-a, a osim toga će se moći doznati i performanse, potrošnja goriva, ali i oznaka buke.

Ova novost koju je Hrvatska uvela, dio je obveze Europske unije da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova kako bi se do 2050. godine postigla klimatska neutralnost.

– Osim oznake decibela uvodi se A, B ili C razred da bi korisnici imali informaciju o tome da stave gumu u neki kontekst, a uvodi se i QR kod kojim će korisnik moći vidjeti u bazi podataka kojima Europska unija raspolaže o pojedinoj gumi, ali uvode se i promjene vezane uz poledicu, to jest korištenje šiljaka je li ta guma dobro prianja i je li sukladna ISO standardima – istaknuo je Vojvodić.

Zbog jednostavnosti korištenja trenutno najpopularnija vrsta guma na tržištu je cjelogodišnja, istaknuo je vulkanizer Mario Petković, a vulkanizer Bojan Lovrek za vozače s dva seta guma je objasnio zašto je potrebno promijeniti zimske gume tijekom ljetnih mjeseci.

– Zimska guma u toplijim vremenskim uvjetima – primjerice, na plus 15 se osjeća velika razlika – nema dobru trakciju, na mokrome ne staje dobro, nije sigurna za vožnju – kazao je Lovrek.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare