KOLUMNA Put do uspjeha: Ovo su najvažnije poslovne lekcije. Nemojte da vas ponese lažna iluzija bogatstva i blagostanja… Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Siniša Drobnjak
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina 20. kolumna za portal Gorica.info.

KLJUČNE POSLOVNE LEKCIJE

Kriza nas stavlja u poziciju da moramo naučiti, ne želimo li ponoviti lekciju koja nas sljedeći put može stajati našeg poslovanja – poduzetnici su udaljeni uvijek samo jednu grešku od katastrofe. 

U nastavku su poslovne lekcije naučene na vlastitom primjeru, kao i one naučene od mog poslovnog mentora Keitha Cunninghama.

Mogućnost lakog zaduživanja i pristupa novcu daje lažnu iluziju bogatstva. Pravo bogatstvo je imovina, gotovina i minimalno zaduženje koje možemo servisirati.

Shvatite svoju osobnu zadužnicu ozbiljno. Jedine dvije stvari koje uvijek donosimo u novi posao su gotovina i osobna zadužnica – ni jedno ni drugo ne dolazi u neograničenim količinama.

Nikad nemojte financirati dugotrajnu imovinu kratkoročnim kreditima. Nekretnina koja nije u funkciji “jede” 3 obroka svaki dan.

Previše novca čini ljude neopreznima. Samo zato što to možete, ne znači da i trebate.

U privatnom poduzetništvu, kvaliteta vašeg tima je presudna. Pronađite vrhunske ljude i zaposlite ih. Nemojte upasti u iluziju davanja puno vitamina igraču visokom 150 cm, u nadi da će jednog dana s lakoćom zakucavati.

Nagradite svoje ljude adekvatno! Što su vremena teža, trebat će vam kvalitetniji ljudi. Ne možete preživjeti ozbiljnu krizu sa nesposobnim ljudima. Zapošljavanje takvih će samo oslabiti cijelu tvrtku.

Prosječni vlasnici su fokusirani samo na porast prihoda. Vrhunski vlasnik se prvo fokusira na smanjenje i kontrolu troškova.

Morate znati sve kritične brojke o svom poslovanju. Redovno pratite koliki su troškovi svakog bitnog segmenta vaše tvrtke. Pravovremena informacija je ključna za uspjeh.

Ušminkani ured, puno zaposlenog osoblja, skupi auti i visoki troškovi nisu pokazatelji uspjeha, već pokazatelji potrebe za privlačenjem pažnje.

Gotovina je ZAKON! Vaše poslovanje može izdržati bez dobiti godinama, ali bez gotovine ne može ni tjedan dana. Kad ostanete bez gotovine, ostali ste i bez poslovanja.

Nije sva gotovina jednako vrijedna. Gotovina koju dobijete od banke ili investitora, mora biti vraćena. Ključna je jedino gotovina koju isplatite sebi.

Nikad nemojte sebe prvog isplaćivati. Vaše poslovanje treba biti na prvom mjestu. Ako nećete imati dovoljno novaca za vašu tvrtku, neće na kraju ništa ostati ni za vas.

Čuvajte gotovinu, posebno u dobrim tržišnim razdobljima. Trošenje novaca samo da bi si dali privid važnosti, nije isto što i važnost.

Svaka stavka u vašem financijskom izvještaju mora redovito biti ogoljena do grube realnosti.- Morate biti sigurni da ćete novac potrošiti na produktivne stvari koje podržavaju vaše poslovanje. Jednom kad potrošite novac, ne možete ga više vratiti!

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare