Mihael Zmajlović protivi se da otpad iz Zagreba završi u Zagrebačkoj županiji: Lako je moguće da će zagrebačko smeće završiti u Velikoj Gorici

mihael
Foto: SDP Zagrebačke županije

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije u ponedjeljak je izrazio oštro protivljenje da se otpad iz Zagreba gura u Zagrebačku županiju. Pozvao je Stjepana Kožića da odgovori na pitanje u kojem će se gradu ili općini na području županije zbrinjavati tone otpada grada Zagreba?

– Naime, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika grada Zagreba obećava zbrinjavanje zagrebačkog otpada „izvan Zagreba”, a otvoreno se zalaže i da se Centar za gospodarenje otpadom gradi izvan Zagreba – istaknuo je Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije.

Zmajlović je podsjetio na izjave HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba koji je jasno rekao „ne otpadu u Resniku, ne Centru za gospodarenje otpadom ovdje” i da će se sva pitanja i odluke koja se budu ticala otpada „u širokom krugu zaobilaziti Resnik i Zagreb”. Istu poruku šalje i na jumbo plakatima.  To je protivno svim planovima za gospodarenje otpadom i EU direktivama – kazao je Zmajlović.

Tvrdi da se ovakvim pristupom ruši Sporazum iz 2018. godine, potpisan između Grada Zagreba i Zagrebačke županije o zajedničkoj gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu, a da ne govorimo o tome da pitanje zbrinjavanja otpada koji Županija rješava 20 godina  i dalje neće biti riješeno.

Politička trgovina na štetu stanovnika županije

– Možda upravo u dogovoru HDZ-a i Kožića oko zbrinjavanja otpada grada Zagreba i Zagrebačke županije  na područje naše županije leži odgovor na pitanje zašto župan  Kožić već godinama „na životu” održava tvrtku Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije koja doslovno ne radi ništa i nema svrhu, osim što isplaćuje plaću direktoru – bivšem HDZ-om gradonačelniku Sv. Ivana Zeline. Ta tvrtka je još 2018. godine trebala biti pripojena trgovačkom društvu Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Međutim to se nije dogodilo i godišnje se pola  milijuna kuna troši najviše na plaće direktora i tajnice u tom poduzeću – rekao je Mihael Zmajlović.

Zmajlović tvrdi da je radi očuvanja svoje fotelje i koalicije sa HDZ-om župan Kožić već jednom, još 2008. godine raskinuo Sporazum potpisan između Županije i Zagreba koji je definirao zbrinjavanje zajedničkog otpada u Zagrebu. Danas 13 godina kasnije kao kandidat HDZ-a za novi mandat očito je spreman to ponoviti – kazao je Zmajlović.

– Kad sve ovo zbrojite s otvorenim najavama kandidata za zagrebačkog gradonačelnika da se otpad treba zbrinjavati izvan Zagreba, nije teško zbrojiti dva i dva i zaključiti da se ovdje radi o zakulisnim igrama – smatra Zmajlović. Takav dogovor nazvao je političkom trgovinom Kožića i HDZ-a na štetu stanovnika Zagrebačke županije koji ističe da kako je lako moguće da sve ovo završi i na prostoru nekog od HDZ-ovih gradova kao što su Zaprešić ili Velika Gorica.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare