Ovako je glasala Velika Gorica prije deset mjeseci: Jedna stranka bi ponavljanjem rezultata s prošlih parlamentarnih izbora bila više nego zadovoljna…

ovako je glasala velika gorica
Ovako je na izborima u srpnju 2020. glasala Velika Gorica / Izvor: Držanvo izborno povjerenstvo

Do izbora je još samo 11 dana. Sjećate li se kako je glasala Velika Gorica na posljednjim izborima održanim u našem gradu. Radilo se, podsjetimo, o parlamentarnim izborima održanim početkom srpnja 2020. godine. Prije samo deset mjeseci u Velikoj Gorici glasalo se u korist danas vladajuće stranke u Hrvatskoj.

Tada je HDZ u Velikoj Gorici osvojio 37,84% glasova (9798 glasova) i time pobijedio sve ostale stranke i liste. Na drugom mjestu bila je SDP-ova Restart koalicija s 20,87% (5405 glasova), dok je treći bio Domovinski pokret Miroslava Škore (11,93%), slijedi Most s 10,63% i platforma Možemo sa 7,76% glasova. Od 19 lista između kojih su mogli birati glasači u VI. izbornoj jedinici, pa među njima i Velikogoričani, čak devet lista u našem je gradu dobilo manje od stotinu glasova. Na posljednjem mjestu je lista BDSH i HBPS koja je osvojila samo 32 glasa ili 0,12%.

Jasno je da se u Velikoj Gorici dosta toga promijenilo u tih deset mjeseci. Tadašnji gradonačelnik i kandidat na listi HDZ-a na tim parlamentarnim izborima, Dražen Barišić, proveo je u pritvoru tri mjeseca nakon što su ga teško osumnjičili da je sudjelovao u namještanju poslova ivanićgradskom poduzetniku Krešimiru Peteku. Iz pritvora je izašao uoči Božića nakon što je podnio ostavku. Bio je to neočekivani politički potres u našem gradu začinjen najvećom ikad zabilježenom korupcijskom aferom u Velikoj Gorici.

Dok je bio u Remetincu mijenjao ga je Ervin Kolarec, koji je uz njega bio u sva tri mandata u Velikoj Gorici. Nakon što je Barišić odstupio v.d. gradonačelnik postao je Krešimir Ačkar, koji je danas HDZ-ov kandidat za prvog Velikogoričana. Kolarec se kandidira za zamjenika župana Zagrebačke županije, a Dražen Barišić neće se uopće pojaviti na predstojećim izborima.

Krajem godine, 29. prosinca, velikogoričko područje pogodio je i pravi, razorni potres s epicentrom na Banovini. Naš je grad pretrpio ozbiljna oštećenja, brojni ljudi su trebali pomoć… U tome se odlično snašao Ačkar, otišao na teren, pomogao ljudima i odradio dobar posao koji mu je postao odlična referenca za ostanak u gradonačelničkoj fotelji.

Istodobno se konsolidirala i oporba koja je, na kraju, na izbornu pozornicu izbacila još tri gradonačelnička kandidata – Ivana Bekavca (Most), Ivu Jelušića (SDP) i Zvonimira Lovrića (Domovinski pokret).

HDZ bi vjerojatno bio zadovoljan ponavljanjem izbornih rezultata od prošlog srpnja jer bi to praktično značilo da osvaja natpolovičnu većinu budući će na skorim izborima glasači moći birati samo između četiri liste. No, pitanje je kako će glasati oni koji su lani glasali za neke druge stranke kojih na lokalnim izborima u Velikoj Gorici sada neće biti, posebno se to odnosi na glasače pokreta Možemo! koji je lani u Gorici dobio zavidnih 2037 glasova.

Činjenica je da se rezultati parlamentarnih izbora nikako ne mogu preslikati na lokalne, no oni sigurno mogu pokazati neke trendove. Sigurno je da HDZ ima najviše vjernih glasača koji će izaći na izbore u nedjelju, 16. svibnja. Sigurno je i da je oporbi cilj izvući na birališta što više glasača koji inače apstiniraju od izbora, posebno od onih lokalnih.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare