Iz goričkog Mosta upozorili: Velika Gorica je propustila priliku dobiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša za postavljanje mini elektrana

velika
Foto: Most Velika Gorica

Uskoro će proći deset godina od obećanja o provedbi projekta Velika Gorica “Solarni grad”. Tim projektom trebalo je poticati korištenje sunčeve energije na krovovima javnih i stambenih zgrada, čime je moguće ostvariti uštede u troškovima stanovanja građana, a istovremeno smanjiti zagađenje okoliša – priopćili su danas iz goričkog Mosta.

– Utrošena su i javna sredstva u pripremu aplikacije interaktivne karte s javnim i stambenim zgradama, čiji su krovovi potencijalne površine za instalaciju sunčanih elektrana. Prepoznata je mogućnost ugradnje solarnih panela na 170-ak objekata.

Grad Velika Gorica propustio je povijesnu priliku iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, omogućiti građanima vlasnicima mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, stvarati i koristiti električnu energiju, a višak prodavati – navodi se u priopćenju.

S obzirom na iskustva drugih gradova i znanje o sunčevoj energiji kao široko dostupnom i besplatnom oblik energije želim ovdje iskazati namjeru konačno pripremiti i provesti ovaj projekt od revolucionarnog značaja za naš grad, i to za proizvodnju električne energije u sunčanim elektranama te za proizvodnju toplinske energije za grijanje prostora i potrošne tople vode u sunčanim toplinskim sustavima.

Sunčana elektrana standardne tehnologije, snage 10 kW, postavljena pod optimalnim kutom, bez zasjenjenja, može na području Velike Gorice godišnje proizvesti oko 11.800 kWh električne energije.

Proizvodnost sunčane elektrane je količina električne energije koju može proizvesti sustav jedinične snage. Za elektranu snage 10 kW, u Splitu bi iznosila oko 1.380 kWh/kW godišnje, dok je za područje Velike Gorice oko 1.180 kWh/kW godišnje – ističu iz Mosta.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare