Iznenađujući obrat nakon afere Elektrocentar Petek: I on je bio u zatvoru u Remetincu, a sada je premoćno osvojio gradonačelnički mandat

elektrocentar petek
Vinko Grgić - njegovoj političkoj karijeri afera Elektorcentar Petek nije naštetila

Afera Elektrocentar Petek, u javnosti poznata i kao afera Janaf, najveći je političko-koruptivni skandal u Hrvatskoj 2020. godine. Ukupno je bilo 11 osumnjičenih iz političkih i poslovnih krugova.

Među njima su najpoznatiji prvoosumnjičeni Krešo Petek (za kojeg se sumnja da je koristio raznovrsne nedopuštene metode u dobivanju poslova za svoju tvrtku), Dragan Kovačević (bivši šef Janafa koji je osumnjičen za primanje mita i upravo je drugi puta u istražnom zatvoru), Dražen Barišić (bivši gradonačelnik Velike Gorice kojeg istražitelji sumnjiče da je namještao javne natječaje i poslove Petekovoj tvrtki) i Vinko Grgić (bivši gradonačelnik Nove Gradiške osumnjičen da je primio mito za namještanje jednog posla Elektrocentru Petek).

Barišić je u Remetincu proveo tri mjeseca i pušten je na slobodu kad je dao ostavku na mjesto gradonačelnika. Ostao je član HDZ-a, nije se uključio u netom završene lokalne izbore i postoji mogućnost da reaktivira svoj zastupnički mandat u Saboru. Većina Goričana misli da je za njega politička karijera gotova.

Vinko Grgić bio je SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške. Iz Remetinca je izašao dan nakon Barišića i Kovačevića, sredinom prosinca prošle godine.

Ovako je govorio nakon izlaska iz istražnog zatvora. Odlučno je tvrdio da nije primio 100.000 kn mita.

– Govori se o tome da je netko nekom obećao. Niti luk jeo, niti luk mirisao, rekao je Grgić o navodnom primanju 100.000 kuna mita od Peteka i dodao:

– Što da vam kažem? Netko je nekom dao sto tisuća… Obećao, pardon, obećao, i istražitelj misli da sam to ja trebao biti. Što drugo da vam kažem? Netko je nekome obećao. Novine su pisale da je meni netko dao. Nitko meni nije dao, već je netko nekome rekao da će dobiti za nešto, ljudi moji, isticao je Grgić dodajući da se četiri puta čuo s Krešom Petekom.

Izašao je iz SDP-a, ali nije vratio zastupnički mandat u Saboru nego ga je nastavio kao nezavisni kandidat. Ako je i za njega netko pomislio da je politički mrtav, jako se prevario.

Grgić je, naime, izašao na lokalne izbore i kandidirao se kao nezavisni kandidat za gradonačelnika Nove Gradiške. Imao je šest protukandidata, među njima i onih iz najjačih političkih stranaka. I doslovce ih je sve pomeo već u prvom krugu osvojivši 61,66% glasova. Time je ponovno osigurao gradonačelničku fotelju.

Na izborima je nosio i nezavisnu listu za novogradiško Gradsko vijeće. I tu je pobijedio – osvojio je natpolovičnu većinu glasova (50,16%) već u prvom krugu.

Grgiću su njegovi sugrađani povjerovali. Mislite li da bi nešto takvo bilo moguće i u Velikoj Gorici, nakon što je afera Elektrocentar Petek prodrmala gradsku političku scenu?

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare