Dr. Drago Rubala tužio državu zbog loših uvjeta u zatvoru: Presuđeno je u korist popularnog voditelja “Rubala Showa”, a dobit će i odštetu

rubala
Drago Rubala: Foto: FB Rubala Show

Dr. Drago Rubala bio je sinonim za zabavu onih koji vole narodnu glazbu. Njegova emisija Narodni vez na Radio Velikoj Gorici imala je doslovce vojsku obožavatelja. Kasnije je emisija postala Rubala Show, a na kraju se emitirala i na televiziji.

Slava je trajala do 2012. godine kada je Rubala bio jedan od 69 optuženih koje je Uskok teretio za udruživanje radi počinjenja djela primanja i davanja mita, zloporabe ovlasti, koja su se događala od kolovoza 2010. do listopada 2011.

Popularni voditelj i još nekoliko liječnika uzimali su novac kako bi ishodili lažne invalidske mirovine. Za to su naplaćivali između 1000 i 7500 eura, doznali su istražitelji u opsežnoj akciji praćenja i prisluškivanja osumnjičenih. Rubala i još 58 osoba obuhvaćenih optužnicom priznalo je krivnju te se nagodilo s Uskokom. Popularni doktor osuđen je na dvije godine zatvora, morao je vratiti 75.000 eura te je ostao bez stana vrijednog 1,6 milijuna kuna. U ožujku 2014., osam mjeseci prije isteka kazne, pušten je na uvjetni otpust, pisao je svojedobno Večernji list. U zatvoru je proveo 484 dana.

No, nakon toga Rubala je tužio državu zbog loših uvjeta u zatvorima u kojima je služio kaznu. Prema pisanju Telegrama, presuđeno je u njegovu korist, a trebao bi dobiti i odštetu. Dokazao je da su uvjeti u zatvoru bili neljudski i ponižavajući. U zatvoru je boravio 2011. kada je uhićen, te u kojem je završio 2011., kada je uhićen, te tijekom 2013. i 2014. kada je služio kaznu.

U zatvoru u Remetincu boravio je, navodi Telegram, u sobi s još sedmoricom u ukupno 21,1 kvadratni metar, od čega je dio otpadao i na zahod čučavac iz kojeg se, zbog loše venitlacije, širio smrad. U tom prostoru osuđenici su provodili 22 sata na dan, jeli, spavali…

Potom je boravio u kaznionici u Lipovici gdje nije mogao dobiti prehranu koju je trebao jer je dijabetičar, nije se imao kako rekreirati, družiti u biblioteci, a i zatvor je bio pun žohara. Dok su predstavnici države to negirali, njegovi cimeri su potvrdili te navode.

Tražio je 60.000 kuna, ali je vještak, piše Telegram, utvrdio da mu zbog loših uvjeta nije trajno narušeno zdravlje pa je dobio niži iznos – 10.000 kuna.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 years ago

Domoljub koji nam piša u lice. Puna RH je takvih. Treba mu uzeti sve što ima i on i njegovi svi.

Nikica Topic
Nikica Topic
2 years ago

Koliko je samo u Velikoj Gorici sredio invalidskih mirovina ljudima koji ni dana rata nisu vidjeli pa se pitam ako je priznao da je sredio braniteljske mirovine zasto se tim laznim braniteljima nisu oduzele, Lopovi sami sve im treba oduzeti