Počela sezona krpelja: Ima ih više nego ikada. Otkrijte kako ih skinuti s koncem i kada se treba javiti liječniku Najčešće prenose Lajmsku boreliozu - bakterijsku bolest koju karakterizira pojava crvenila na koži

krpelja
Foto: Pixabay

Počela je sezona krpelja. A ima ih više nego ikad. Blaga zima i dosta vlage pogodovali su njihovom razmnožavanju. Opasnost najviše prijeti u sjevernom dijelu zemlje.

Toplije vrijeme i tek probuđena priroda mame u šetnju i boravak na otvorenom. O malenim napastima mnogi ni ne razmišljaju. Krpelji su u ovom dijelu godine najaktivniji, objavio je RTL Danas.

– Krpelji žive u šikari, odnosno ne penju se na drveće, ne padaju s drveća što vrlo često ljudi misle. Ne skaču sa životinje na čovjeka ili sa životinje na životinju – objašnjava Tatjana Živičnjak, profesorica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

A svi koji su često u prirodi dobro znaju što im je činiti. Posjet liječniku najčešće nije potreban, osim u iznimnim slučajevima.

A ako se nametnik uoči, treba ga pravilno odstraniti. Mnogi nisu znali – najnovija metoda uklanjanja krpelja je pomoću konca.

–  Blizu kože i tih njegovih usnih organa omota se konac i laganim potezanjem prema gore ga se skine. Važno ga je skinuti čim prije jer krpelju treba određeno vrijeme hranjenja da prenese uzročnika bolesti – ističe Živičnjak, profesorica na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Najčešće prenose Lajmsku boreliozu – bakterijsku bolest koju karakterizira pojava crvenila na koži. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lani je u Hrvatskoj registriran 441 slučaj. Zaštititi se možemo i cjepivom.

– Ako ste recimo često u šumi ili ste šumski radnik ili izletnik ili lovac – onda se preporučuje cjepivo. Ono ide u tri doze, visoko je zaštitno i svake tri godine se obično nadocjepljuje – kazao je Marko Kutleša, infektolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare