KOLUMNA Put do uspjeha: Evo kako da vaš biznis bude uspješan – brojke su bitne, ali nikako nisu same sebi svrha Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

siniša drobnjak
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina 24. kolumna za portal Gorica.info.

KAKO FUNKCIONIRA BIZNIS

Danas nerijetko možemo čuti priče o tome kako je netko pokrenuo vlastiti “biznis” i kako želi postati uspješan i obogatiti se. 

Moj pogled na takve izjave i poslovne planove je malo drukčiji – ja ne želim biti uspješan samo tjedan dana ili zdrav tri dana. 

Cilj pokretanja vlastitog “biznisa”nije samo da postanemo uspješni. Sveobuhvatniji cilj je i da ostanemo uspješni!

Održivost poslovanja temelji se na tome da znamo što radimo i da mjerimo naš napredak.

Poznati američki investitor Charlie Munger je dobro rekao: “Biznis je vrlo kompleksna stvar. Svatko tko misli drukčije se vara.”

Da ostanemo dobri u bilo kojoj stvari zahtjeva da prvo savladamo ključne vještine za to, a nakon toga da neumorno treniramo te iste vještine iz dana u dan.

Tako i u poduzetništvu moramo znati da li nam to što neumorno vježbamo zaista pomaže, da li napredujemo, stagniramo ili nazadujemo.

Zato se u središtu učenja, treniranja i održivosti nalazi naša sposobnost da mjerimo. Ako želimo imati održivo poslovanje, moramo pronaći način da mjerimo svoje financijske rezultate, da na vrijeme učimo aktivnosti koje te rezultate sabotiraju i na kraju da pronađemo način kako ispraviti takve greške kako bi ostvarili željeni ishod.

Ono na što ćemo potrošiti svoje vrijeme i novac, nije toliko povezano s tim koliki ćemo imati prihod.

Povezano je s tim koliko ćemo na kraju svega uspjeti zadržati za sebe.

Stoga je onaj prvi bazični princip funkcioniranja “biznisa” – mjerenje rezultata i korekcija aktivnosti. Taj se ciklus bez prekida vrti u krug.

Kao vlasnik, trebali biste dobiti mjesečni financijski izvještaj do 10-tog u mjesecu. Na žalost, većina poduzetnika s jedne strane ne razumije financijske izvještaje, a s druge strane skupo troši značajna sredstva na svoje računovodstvo, koje se svodi na prijavu poreza na kraju godine.

Vaše financije su brojčani odraz vaših poslovnih odluka i poduzetih aktivnosti. Što nas dovodi do proširenog principa funkcioniranja “biznisa”:

1) Uprava donosi Odluke

2) Odluke se pretvaraju u Aktivnosti

3) Aktivnosti stvaraju Rezultate/Brojke

Računovodstvo bilježi aktivnosti u vašim financijskim izvještajima, na način da aktivnosti pretvara u rezultate odnosno brojke.

Iako su brojke bitne, nisu svrha sami sebi. Moramo znati i razumijeti kako su brojevi nastali.

Tek tada znamo što moramo promijeniti ako je potrebno – koje aktivnosti daju dobre rezultate, a koje aktivnosti moramo zaustaviti ili promijeniti.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare