Velikogoričanka Marita Burić Teskera uljepšala Floraart: Osmislila je koncepciju ambijentalne instalacije Granule

granule

Na ovogodišnjem Floraartu na Bundeku možete pogledati i projekt Granule – instalaciju 18 keramičarki koja objedinjuje krajobraznu i primijenjenu umjetnost. Autorica koncepcije je Velikogoričanka Marita Burić Teskera.

Na izložbi u formiranom jezeru uz šetnicu predstavlja nam se 18 keramičarki s 25 granula. Granule simbolički predstavljaju hranjivo neophodno za rast biljke. To su čestice oku gotovo nevidljive, a o kojima svi ovisimo jer, kao što nema živog svijeta bez hranjiva, tako je umjetnost hrana za duh, ali i za tijelo i bez nje nam se viši smisao života ni ne može ukazati.

granule

Ono na što nam granule ukazuju jest potreba za tim da pokušamo prepoznati jezik prirode i naučimo ga ponovo čitati. Autorice/keramičarke su nam u ovom slučaju prevoditeljice jezika površina koje nam poručuju da smo zaglušeni bukom grada i kojekakvim hightech zvukovima, zaboravili taj drevni jezik. Ako ga ponovo naučimo čitati, poštovanje nas prema planetu, a i planeta prema nama, bit će obostrano. Ljepota će opet stanovati ovdje, navodi se u katalogu izložbe. Izložbu možete pogledati do 6. lipnja, a ulaz je besplatan.

Marita Burić Teskera radi kao ovlaštena krajobrazna arhitektica u Zagrebu. Živi i stvara u Velikoj Gorici. Glinom se počela prije devet godina jer u tom materijalu vidi mogućnost svog kreativnog izražavanja. U izradi predmeta često se služi uzorcima iz prirode koji su joj velika inspiracija. Kontinuirano sudjeluje na domaćim i inozemnim specijalističkim radionicama i seminarima iz područja keramike.

Članica je Hrvatskog Likovnog Društva (HLD-a) u Zagrebu. Izlagala je samostalno i na 47 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji i virtualno u Tunisu. Na izložbi Centrum mundi u Ludbregu 2018. osvojila je prvu nagradu. Prošle godine organizirala je međunarodnu skupnu izložbu keramike ‘Granule’ u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu.

 

granule

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare