Živi od socijalne pomoći, ukrao 70 kuna, priznao nedjelo, dobio osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine i mora vratiti ukraden novac

70 kuna
Osuđeni mora i vratiti 70 kuna sinu oštećene žene / Foto: Gorica.info

Jedan 50-godišnji stanovnik Bjelovara ovih je dana nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora. Kaznu je dobio jer je ženi ukrao novčanik i iz njega uzeo 70 kuna.

Novčanik je ukrao iz vrećice oštećene žene. Kazna se neće izvršiti ako 50-godišnjak u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo. On je završio srednju školu, nezaposlen je i živi od 400 kuna socijalne pomoći. Na sudu je rekao kako se nada da će mu Centar za socijalnu skrb naći neku kuću ili stan za stanovanje i dodao je kako drugih prihoda nema.

Isto tako sud je odlučio da 50-godišnjak mora vratiti 70 kuna sinu oštećene žene koja je u međuvremenu preminula.

Sud je u obrazloženju presude istaknuo kako je pri određivanju kazne uzeo u obzir olakotne oklonosti (optuženikovo priznanje, korektno držanje pred sudom, kaznenu neosuđivanost, teške materijalne prilike), dok otegotne okolnosti nije našao.

“Prema članku 41. KZ/11 svrha kažnjavanja je izraziti društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja te omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo”, navodi se, među ostalim, u obrazloženju presude.

E sad sjetimo se svih onih korumpiranih političara, sudionika raznih afera kojima suđenje traje ili još nije ni počelo, a koji se sumnjiče da su oštetili državu, neku županiju, grad ili općinu za milijune kuna. Kolike bi oni kazne trebali dobiti? Nije uopće sporno da je i Bjelovarac zasluženo kažnjen, ali koliko se dobije za krađu milijuna, ako se za 70 kuna dobije osam mjeseci zatvora? Ta je kazna, ponovimo, uvjetna, ali je ipak kazna…

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
11 days ago

Dakle, moralne vertikale treba odmah uzemljivati u horizontalu.