Slaže se postizborna politička slagalica u Velikoj Gorici: Gradonačelnik Ačkar i dalje na plaći u Saboru, a Karas će dužnost obavljati volonterski

ačkar i plenković
Krešimir Ačkar u predizbornoj kampanji dobio je nedvosmislenu potporu Andreja Plenkovića

Polako se slaže postizborna slagalica u Velikoj Gorici. Glavni nositelji izvršne vlasti, gradonačelnik Krešimir Ačkar i dogradonačelnik Neven Karas, poznati su još od prvog kruga izbora, 16. svibnja, a u sljedećih desetak dana može se očekivati i konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Velike Gorice.

Ačkar je pobjedom u prvom krugu izbora Veliku Goricu velikim slovima upisao i na listu najvećih uspjeha HDZ-a na ovim lokalnim izborima, a s time se pohvalio i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. On je, podsjetimo, posebno istaknuo kako je HDZ pobijedio u tri od šest najvećih hrvatskih gradova – Osijeku, Zadru i Velikoj Gorici.

Ne treba niti zaboraviti kako je Plenković osobno u predizbornoj kampanji posjetio Veliku Goricu kako bi dao potporu Ačkaru i tadašnjem kandidatu za župana Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću, koji je na kraju pobijedio u drugom krugu.

Gorica.info doznaje kako niti jedan od čelnih ljudi gradske izvršne vlasti neće na početku mandata biti na teret velikogoričkim poreznim obveznicima.

– Neven Karas će dužnost obnašati volonterski, a ja ću i dalje dobivati plaću kao saborski zastupnik – kazao je za naš portal Krešimir Ačkar, velikogorički gradonačelnik.

Iako to neće spasiti gorički gradski proračun, nije loša prišparati svaku kunu. Podsjetimo, gorički gradonačelnik plaću dobiva u Saboru od lanjskih parlamentarnih izbora u srpnju kada je i postao saborski zastupnik. Do tog trena imao je plaću kao gorički dogradonačelnik. Tadašnji gradonačelnik Dražen Barišić, koji je tada također izabran u Sabor, plaću je nastavio primati iz goričkog proračuna.

Iako aktualni gradonačelnik ne prima plaću iz gradskog proračuna, ipak se iz goričke gradske blagajne isplaćuje jedna gradonačelnička plaća. Radi se o plaći Dražena Barišića koji je, nakon podnošenja ostavke u prosincu prošle godine, aktivirao pravo na šest plaća nakon prestanka dužnosti na koje ima pravo prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Taj je zahtjev podnesen 22. prosinca 2020. godine, što znači da će biti ispunjen 22. lipnja ove godine. Spekulira se da bi tada Barišić mogao podnijeti zahtjev za reaktiviranjem saborskog mandata na što također ima pravo.

Vidjet ćemo hoće li se ta predviđanja i ostvariti, kao što ćemo vidjeti kako će se formirati većina u Gradskom vijeću. Podsjetimo, HDZ i partneri osvojili su 12, SDP i partneri 7, Most i partneri 5 i Domovinski pokret tri vijećnička mjesta. Nitko, zasad, nema većinu. Zanimljiv je, međutim, bio nedavni istup SDP-ova Ive Jelušića koji je ustvrdio kako će njegova stranka podržati sve dobre HDZ-ove prijedloge. Hoće li se to stvarno i dogoditi, vidjet ćemo uskoro već na prvoj sjednici Gradskog vijeća.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare