Upozorenje iz policije, čuvajte se prevaranata na internetu: Žena nepoznatom muškarcu posudila više od pola milijuna kuna, a on se prestao javljati

prevaranata
Ilustrativna fotografija: Pixabay

Na jednoj društvenoj mreži 41-godišnja Osječanka upoznala je muškarca kojemu je posudila više od pola milijuna kuna. Upoznali su se početkom ove godine, prevarant se predstavio da je iz Velike Britanije.

U višemjesečnoj komunikaciji, prevarant je Osječanku uvjerio da mu je privremeno nedostupan bankovni račun te da treba novčanu pozajmicu.

Naivna 41-godišnjakinja od veljače do svibnja ove godine na više različitih bankovnih računa nepoznatog muškarca, uplatila je više od pola milijuna kuna, izvijestila je policija.

Nakon izvršenih uplata, prevarant se prestao javljati i Osječanki nije vratio uplaćeni novac.

Policija je državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu i nastavlja tragati za nepoznatim prevarantom.

Policija upozorava na najčešće online prijevare

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: Navedu vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Romantične prijevare: Varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
 
Krađa osobnih podataka: Vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
 
CEO prijevara / direktorska prijevara: Varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
 
Prijevara s računima: Varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta

 Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
 
Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
 
Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
 
Krivotvorene mrežne stranice banaka: Koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare