Uskoro poskupljuje struja: Građani moraju platiti gubitke zbog sve većeg broja proizvođača struje iz obnovljivih izvora energije

struja
Foto: Pixabay

Kako rastu temperature, tako se u kućanstvima pale klima uređaji. Potrošnja struje se povećava, a uskoro bi mogli i računi za struju. Međutim, ne zbog cijene energenta, nego zbog naknade za obnovljive izvore energije. To je ona stavka kojom građani omogućavaju povlaštenim proizvođačima potpore – jer koriste obnovljive izvore energije.

– Cijena struje će se vrlo vjerojatno mijenjati zbog ove naknade za obnovljive izvore energije. Jer HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) koji s tom naknadom plaća ove koji proizvode po povlaštenoj cijeni je praktički svaki mjesec u gubitku od 20 do 30 milijuna kuna – objašnjava Nenad Kurtović, savjetnik za energetsko tarifiranje udruge Potrošač.

Da gomilaju gubitke potvrđuje za Dnevnik.hr i Hrvatski operator tržišta energije. Prošle godine su imali 340 milijuna kuna manji prihod od planiranog. Pokrili su ga, kažu akumuliranim sredstvima, ali i priznaju, prihodovna strana je mala, a povlaštenih proizvođača je sve više.

– Posebno želimo istaknuti da se u ovoj i narednoj godini očekuje realizacija i preostalih projekata koji još nisu ušli u sustav poticanja temeljem sklopljenih ugovora te se procjenjuje kako će, uz gore navedene razloge pada prihoda, biti potrebno intervenirati u prihodovnu stranu sustava poticanja, a sve u cilju osiguranja budućeg urednog podmirivanja ugovornih obveza Operatora tržišta – priopćili su iz HROTE-a.

Vlada odlučuje o visini naknade

O visini naknade odlučuje Vlada na prijedlog resornog ministarstva. Oni poručuju da se situacija prati, sada su se tržišta stabilizirala, što ide u prilog povećanju prihoda HROTE, pa Ministarstvo ocjenjuje da nema potrebe za povećanjem naknade.

Naknada koju plaćaju građani, a kojom se potiču oni koji struju proizvode iz obnovljivih izvora energije jedna je od četiri stavke koje kreiraju prihode HROTE-a, piše Dnevnik.hr.

Budući da se zbog pandemije smanjila potrošnja električne energije, veće prihode od prodaje teže je ostvariti. Ako dug budu pokrivali kreditima građani će u konačnici platiti još više, upozorava Kurtović.

– Onda će nama naknada za obnovljive izvore ići ne 20 posto gore, nego 30 posto gore – rekao je Kurtović.

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 month ago

Prestanite poticati obnovljive izvore i problem riješen.

Stjepan vlahovic
Stjepan vlahovic
1 month ago
Odgovori na  Ribničan

Laž i sramota države, poticaje su ugovorili i primaju samo odabrani. Čitaj “njihovi”! Ostali koji proizvode iz obnovljivih izvora su izigrani i ne mogu proizvoditi više nego sami troše i moraju za sve pitati HEP ZA SUGLASNOST A HEP PLAĆA NJIMA ISPOD SVIH TRŽNIH CIJENA?! ZAŠTO LAŽU I NE POŠTUJU EU DOGOVORE ?
TKO PRODAJE MUDA POD BUBREGE
PITA SE NAROD? EU deklaracije kažu obnovljivi izvori jer su jeftiniji i perspektiva a propala politika će pasti sama od sebe jer na tome uporno radi =sudbina zar ne!