Smije li vas poslodavac pitati jeste li se cijepili: Evo što o tome kažu sindikati i stručnjaci

cijepili
Foto: Pixabay

Cijepljenje je ključna zdravstvena mjera u borbi protiv pandemije. No mogu li onima koji odbiju cijepljenje biti ugrožena radna mjesta? Ima li ih poslodavac pravo tražiti potvrdu o cijepljenju?

Ova tema je izrazito kompleksna. Cijepljenje nije zakonska obaveza, stoga ga svaki građanin ima pravo odbiti. No s druge strane, radnici imaju pravo na siguran rad, bez da strahuju za svoje zdravlje. To nam je pojasnio i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

– Tu i pravna struka ima oprečne stavove. S obzirom da ne postoji nikakav zakon da se građani moraju obavezno cijepiti, temeljem toga ne postoji mogućnost da poslodavac traži od radnika informaciju je li se cijepio ili nije – kazao je Sever za RTL.

– Drugi dio struke govori o radnicima koji su na drugoj strani. Koji su se cijepili ili koji su u strahu od oboljenja, pa traže od poslodavca da im osigura radne uvjete koje im je on dužan osigurati i temeljem zaštite na radu. Oni drugi će reći da nijedan propis unutar zaštite na radu nije regulirao to pitanje. No poslodavac je dužan radniku osigurati takve uvjete rada koji će omogućiti radniku raditi na siguran način. To onda nije vezano samo uz to da mu ne padne nešto na glavu, nego i da se ne razboli – napomenuo je Sever

To bi bilo zadiranje u privatne podatke

Svi znamo kako postoje i oni koji vjeruju cjepivu i oni koji mu se protive. No to na kojoj ste strani ne bi smjelo utjecati na vaš posao. Svi stručnjaci koje smo kontaktirali slažu se kako bi takvo šefovo pitanje bilo zadiranje u privatnost.

Svoj status, neovisno o tome jeste li cijepljeni ili ne, svom poslodavcu ne morate otkrivati. Na to upozorava i Agencija za zaštitu osobnih podataka. Podatak o cijepljenju je zdravstveni podatak i kao takav predstavlja posebnu kategoriju osobnih podataka u smislu odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

– Obrada takvih podataka je načelno zabranjena, stoga je za njihovu obradu, uz pravni temelj, potrebno i postojanje jedne od iznimaka iz članka 9. stavka 2. Opće uredbe o zaštiti podataka. Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 je dobrovoljno u Republici Hrvatskoj te obveza cijepljenja nije propisana posebnim propisima, stoga ni poslodavac nema pravni temelj na osnovu kojeg bi zahtijevao od radnika potvrdu o cijepljenju – poručili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

S takvom ocjenom trenutnih propisa u RH slaže se i stručnjakinja za radno i socijalno pravo iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

– Poslodavac ni u jednom slučaju nema pravo pitati radnika/cu je li se cijepio/la, odnosno tražiti na uvid potvrdu o cijepljenju. Cijepljenje je dobrovoljno te je riječ o osobnoj odluci kojom radnik/ca poduzima mjere za zaštitu svog zdravlja. Pravni propisi na snazi ne daju pravo poslodavcu da traži takvu informaciju pozivajući se na zdravstvenu ugrozu ili sigurnost kolektiva – poručila je Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo pri SSSH.

Radnik dužan obavijestiti

Poslodavac ne može radniku koji se ne želi cijepiti uskratiti povratak na posao ili primjerice prisustvo na teambuildingu.

– U Hrvatskoj trenutno ne postoji na snazi odredba koja propisuje obvezu građana Republike Hrvatske na cijepljenje protiv COVID-19 virusa, te stoga ne postoji niti obveza građana da se cijepe, a samim time niti pravo poslodavaca da radnicima uvjetuju prisutnost na poslu cijepljenjem, odnosno da zahtijevaju dokaz o obavljenom cijepljenju – kaže ugledni zagrebački odvjetnik Antonio Volarević.

– Samo zakonodavac, dakle Hrvatski Sabor, može propisati obvezu cijepljenja. Budući da ne postoji zakonska obveza cijepljenja, poslodavac nema osnovu, odnosno ne može zahtijevati od radnika da dostavi potvrdu o cijepljenju. Slijedom navedenog, budući da poslodavac nema osnovu za uskraćivanje radnicima povratak na posao ili prisustvo na teambuildingu, mišljenja sam kako bi postupanje poslodavca protivno naprijed navedenom predstavljalo diskriminaciju radnika te bi primjerice odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu bila podložna utvrđenju nedopuštenosti pred nadležnim sudom – ocijenio je za RTL Volarević.

Zakon o radu se mora poštovati

Iako svi živimo u novonastalim okolnostima zbog pandemije, Zakon o radu i dalje se mora primjenjivati. Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike poručili su kako je radnik dužan obavještavati poslodavca o okolnostima mogućnosti širenja COVID-19 virusa.

– Naime, prilikom sklapanja ugovora o radu i tijekom trajanja radnog odnosa radnik je dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga onemogućuje ili bitno ometa u izvršenju obveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život ili zdravlje osoba s kojima u izvršenju ugovora o radu radnik dolazi u dodir – napominju iz Ministarstva.

S druge strane, poslodavac je dužan osigurati radniku uvjete za rad na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje radnika. Ako je radniku određena samoizolacija, pojašnjavaju iz Ministarstva, poslodavac i radnik dužni su se u potpunosti pridržavati izdanog odgovarajućeg akta na način kako to određuje poseban propis.

– Rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 je prvenstveno javnozdravstveni problem reguliran Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, i u tom smislu procjenjivanje rizika od zaraze obavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo te daje smjernice i upute za pojedine sektore i djelatnosti – priopćili su iz Ministarstva rada.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
11 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Suzana
Suzana
2 years ago

Ja imam pravo raditi u sigurnoj sredini i to mi poslodavac mora osigurati. Ne zanima me ko se cijepio, ne želim donijeti zarazu kući.

Brankica
Brankica
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Koliko puta si drugu obicnu prehladu ili gripu donijela doma? Je li poslodavac i tada pazio tko je bolestan ili ne?

Megi
Megi
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Ne postoji sigurna sredina.Niko ti je ne garantuje nigdje.

Zika
Zika
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Pa jesu”mozgovi” rekli da cjepljeni kao i oni koji nisu, mogu zaraziti druge hehehhe kako nas jebu u mozak.Narod ovcee beeeee beee

Jasna Vrdoljak
Jasna Vrdoljak
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Oni koji su cjepljeni mogu biti prenosnici korone, tako je rekao stožer…… Što je za vas onda upitno…. Od koga ćete pokupiti prije virus…. Od ne cjepljeni ili od cijepljenih kolega

Đana Husika Beganović
Đana Husika Beganović
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Ako si vakcinisana čega se onda bojiš??!! Valjda si trebala biti i zaštićena onda?!?!Znači spremna si žrtvovati dryge zbog svog tripa u glavi da ti nevakcinisani donose zarazu a ustvari će biti obrnyto jer će te vi vakcinisani biti leglo zaraze ubuduće koji će se isponova i isponova vakcinisat!! Trebalo bi možda vas otpremiti s posla pa u svoja četiri zida budite sigurni a i drugi od vas.Sebičnjaci licemjerni?

luka.budimir.
luka.budimir.
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Ako ste se cijepili pfizerom ili modernom i sami ste zaraženi i prenositelj virusa

Zoks
Zoks
2 years ago
Odgovori na  Suzana

@Suzana
Ako mislis da to “cjepivo” osigurava zastitu od C19 (ili cega li vec) onda si u teskoj zabludi. Trenutno u Britaniji je vise zarazenih i umrlih od C19 medju onima koji su “cijepljeni” , i to 3 puta u odnosu na “necijepljene” .
Rijec cijepljen je namjerno stavljena u navodnike jer to sto apliciraju nije cijepivo po svojoj definiciji vec genska terapija.

Suzana
Suzana
2 years ago
Odgovori na  Zoks

Zašto pišete neistine? Otkud vam ti podatci? S Facea? Dajte napišite izvor???

Marina Horvat
Marina Horvat
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Onda je jedini način da se zatvoriš pod stakleno zvono

Antevaxer
Antevaxer
2 years ago
Odgovori na  Suzana

Ako si cijepljena, onda si sigurna ??? a ako tvoji ukucani također zele biti zasticeni i sigurni, nek se lijepo i oni cijepe. Jer mozes ti njima donijeti zarazu i sa bilo koje druge lokacije, a ne samo sa radnog mjesta. Ne mozes zahtijevati da se netko drugi cijepi, protiv svoje volje i eventualno si ugrozi zdravlje ili cak i život,
jer eto tebi se tako prohtjelo. Mislim mozes, al ko te jebe.