Ovršna zamka: Velikogorički frizerski salon tri mjeseca nije platio pristojbu HRT-a, a sada će morati platiti i tri puta veće troškove ovrhe

hrt
Neplaćanje pristojbe HRT-u najskuplje je ako uđe u postupak ovrhe

Općinski sud u Velikoj Gorici ovih je dana objavio rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave kojim se ovršuje jedan frizerski salon u Velikoj Gorici zbog neplaćanja pristojbe Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), koja se popularno (i ne baš točno) naziva televizijska pretplata.

Gorički frizeraj nije lani platio tri mjesečne pristojbe u iznosu od 80 kuna svaka, dakle ostali su ukupno dužni HRT-u 240 kuna. Konkretno, radilo se o pristojbama za veljaču, ožujak i lipanj 2020. godine.

Budući frizeraj nije platio dugove, HRT je angažirao zagrebačko odvjetničko društvo Leko i partneri, koje krajem studenog prošle godine sastavlja prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne iprave na imovini ovršenika. I tada se počinju redati novi troškovi – sastav prijedloga za ovrhu (75 kn + 25% PDV-a), javnobilježnička nagrada za izdavanje rješenja o ovrsi (60 kn + 25% PDV-a) i paušalni troškokvi (još 30 kn + 25% PDV-a). Ukupno je trošak u tom trenutku došao na 206,25 kn i gotovo je dosegao iznos duga za tri neplaćene mjesečne pristojbe HRT-u.

Ali, kao što bi rekli u TV prodaji, to nije sve. Na to se obračunavaju i tzv. predvidivi troškovi – pribava potvrda pravomoćnosti rješenja o ovrsi (250 kn + 25% PDV-a), javnobilježnički trošak izdavanja potvrde pravomoćnosti (30 kn + 25% PDV-a) i sastav prijedloga radi dostave pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi sudionicima (125 kn + 25% PDV-a). Ukupno predvidivi troškovi dosežu 506,25 kuna. Ako tome pribrojimo one prije nastale troškove dolazimo do ukupno 712,50 kuna – odnosno gotovo tri puta više od početnog duga za tri mjesečno pristojbe.

Ne treba zaboraviti i da će na taj osnovni dug od 240 kuna biti obračunata zatezna kamata. U konačnici velikogorički frizerski salon platit će oko tisuću kuna. Iz toga je jasno vidljivo da su ovrhe za neke jako dobar biznis…

guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
3 months ago

Tu đubrad treba riješiti Zavadlav metodom. I odvjetnike i HRT. Paraziti i gamad.

Saša
Saša
3 months ago

Likvidirati takve odvjetničke zločince.