Nećete vjerovati koliko košta promjena imena vlasnika groba u evidenciji gradskog poduzeća: Lani su od toga zaradili 300 tisuća kuna

groba
Foto: Gorica.info

Promjena podataka o vlasniku groba u evidenciji Gradskih groblja nije besplatna. U to se uvjerio muškarac koji se obratio zagrebačkim Gradskim grobljima i zatražio da nakon smrti njegove majke ubuduće račune šalju njemu. Muškarac je poslao obavijest i službeno rješenje da je naslijedio grob svoje majke te zamolio da ovaj podatak evidentiraju u papirima te fakturu za održavanje sada šalju na njegovo ime.

Nakon toga mu je iz Gradskih groblja stigla obavijest da će za tu uslugu morati platiti 101,63 kune. Toliko koštaju „troškovi evidentiranja prava korištenja po rješenju o nasljeđivanju uključujući i pravo ukopa”, piše Jutarnji list.

“Pa znate li koliko traje prekucavanje imena i prezimena u dvije kućice u softveru?” naljutio se čitatelj, a Jutarnji je od Gradskih groblja zatražio objašnjenje zašto tu uslugu naplaćuju.

Iz Holdinga se pravdaju kako je upis novog korisnika grobnog mjesta birokratski kompliciran otprilike koliko i promjena vlasnika u zemljišnim knjigama jer podrazumijeva provjeru autentičnosti i ispravnosti dokumenta na temelju kojeg se promjena obavlja, a potom je potrebno još izraditi “zaključnicu za uplatu” i obavijest o izvršenom upisu.

Upozoravaju također kako su tijekom ove godine saznali za jedan slučaj te jedan na vrijeme prekinut slučaj upisa novog vlasnika groba na temelju krivotvorenog dokumenta, a u oba slučaja podnesena je kaznena prijava.

Ako sve ovo nije dovoljno, o potrebi ovog nameta neka govore brojke: Gradska groblja lani su na ime ove naknade uprihodila 295.037, a u 2019. godini čak 343 tisuće kuna.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Anđelka krejačic
Anđelka krejačic
10 months ago

Ova usluga se naplaćuje i na drugim grobljima,a ja sam nakon ostavinske rasprave morala platiti državi porez u vrijednosti 5% od procijenjena vrijednosti groba. Naravno porezni referent je procijenio enormnu vrijednost groba, kako bi porez bio veći. Nije mi jasno zašto sam plačala porez za grob u kojem su sahraniti svekar i moj suprug.