Rezultati istraživanja transparentnosti proračuna: Velika Gorica dobila je ocjenu vrlo dobar, ali trebalo je bolje jer je samo 10 gradova lošije

Vrlo dobar uspjeh u transparentnosti proračuna na ovoj karti IJF-a označen je svijetlozelenom bojom / Izvor: IJF

Vrlo dobar – tu je ocjenu dobila Velika Gorica u velikom istraživanju transparentnosti proračuna koje već sedmi puta provodi Institut za javne financije (IJF). Nije to loša ocjena, no kada se usporedi s ostalim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj ispada da je ispodprosječna. A time se grad poput Velike Gorice ne smije zadovoljiti. Istraživanje je provedeno u svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina.

Kriteriji za dobivanje ocjene

IJF mjeri proračunsku transparentnost objavom ključnih dokumenata o proračunu na mrežnim stranicama županija, gradova i općina:

  • izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019.;
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020.;
  • prijedlog proračuna za 2021.;
  • izglasani proračun za 2021.;
  • proračunski vodič za građane za 2021.

Velika većina županija, gradova i općina ima objavljene sve te dokumente, pa su i zaslužili čistu peticu. Velika Gorica je, pogađate, dobila vrlo dobar jer joj jedan dokument nedostaje – proračunski vodič za građane. Ove godine je prosječna ocjena svih županija, gradova i općina 4,5.

Tko je sve dobio vrlo dobar?

Velika Gorica nalazi se u društvu ovih gradova: Biograd na Moru, Buje, Donji Miholjac, Ilok, Križevci, Novi Vinodolski, Obrovac, Opuzen, Orahovica, Petrinja, Senj, Skradin, Solin, Stari Grad, Valpovo, Vis, Vodnjan i Vrlika. Njima svima nedostaje jedan od dokumenata javno objavljen na službenim internetskim stranicama.

Samo je deset hrvatskih gradova lošije od našeg. Trojku su dobili Knin, Novi Marof, Omiš, Otočac, Slatina, Trilj; dvojku Kutjevo, Pakrac, Županja, a jedinicu Hrvatska Kostajnica. Još 65 općina lošije je od Velike Gorice, objavljeno je u rezultatima IJF-a.

Istodobno, Zagrebačka županija zaradila je peticu, kao i općine Pokupsko i Orle. Kravarsko je, pak, dobilo trojku jer nema objavljen ni polugodišnji izvještaj niti proračunski vodič. I dok neke jedinice, poput recimo Pokupskog i Orla, svake godine povećavaju tu proračunskku transparentnost, Velika Gorica tapka u mjestu jer već pet godina dobiva vrlo dobar i to zato jer ne objavljuje proračunski vodič. Evo prilike da nova gradska uprava objavi i taj dokument kako bi naš grad dobio peticu iz proračunske transparentnosti.

Ovo je tek prvi korak prema transparentnosti proračuna

Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Samo se proračunski obrazovani i pravovremeno informirani građani, vijećnici i novinari mogu konstruktivno uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te u kontrolu odgovornosti lokalnih vlasti, navodi se na stranici IJF-a.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare