Upaljen narančasti meteoalarm za Veliku Goricu i okolicu: Danas nas čeka vrhunac ovog toplinskog vala, a sutra možda i pokoja kap kiše

danas vrhunac toplinskog vala
Danas će nam svima trebati dodatno osvježenje / Foto: Pixabay

Upalio se i narančasti meteoalarm za Veliku Goricu. Danas nas, upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje vrhunac ovog toplinskog vala.

Evo što stoji u upozorenju meteorologa:

Toplinski val. Maksimalna temperatura 35-37 °C. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Danas će, dakle, biti vrlo vruće. Prijepodne neće biti ni nekog jačeg vjetra, koji će tek nešto pojačati poslijepodne.

Sutra nas, pak, očekuju i pet-šest stupnjeva niže temperature, pa čak i pokoja kap kiše. U noći i ujutro bit će promjenljivo oblačno. Zatim većinom sunčano, poslijepodne na širem području grada uz malu vjerojatnost za lokalni pljusak s grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak. Najniža jutarnja temperatura od 20 do 23, a najviša dnevna između 30 i 32 °C.

Danas, dakle, treba ponovno biti dodatno oprezan jer nam prijeti i vrućina i jako sunce. Stoga je najbolje, ako to možete, biti u rashlađenim prostorima.

Kako sačuvati zdravlje tijekom ljetnih vrućina

Tijekom velikih ljetnih vrućina važno je rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine. Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti.

Atletski klub Velika Gorica

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.

Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.

Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.

Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Pomognite drugima

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

Razgovarajte o toplinskom udaru s članovima obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

Ako je netko koga poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.

Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Potražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare