Grad Velika Gorica priprema novi model javnog gradskog prijevoza: Osim gradskih autobusa putnike će prevoziti i minibusevi te kombi vozila

prijevoza
Foto: Gorica.info

Zavod za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti izradio je Studiju javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika grada Velike Gorice. Studija je predstavljena goričkoj gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom. Na temelju te studije do jeseni će biti pripremljen novi model i organizacija javnog prijevoza na području Velike Gorice koji će se predstaviti Goričanima.

prijevoza

Iz podataka koje je gradonačelnik objavio na Facebooku vidljivo je kako je studija predlaže da se dio trasa nekih linija promijeni, uvest će se i nove trase dok će dio postojećih trasa ostati isti.

prijevoza

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti izračunali su kako vožnja gradskim autobusom po kilometru košta 15,78 kuna, vožnja minibusom 11,35, a kombijem (8+1) 9,14 kuna. Očito će gradske autobuse na nekim linijama, na kojima ima manje putnika, zamijeniti manji autobusi i kombi vozila.

– Odlučni smo u tome da neće biti poskupljenja karata, a uštede planiramo ostvariti korištenjem ekonomičnijih vozila, te boljom organizacijom linija i polazaka. Novim modelom predviđene su i kružne linije po gradu i bolja povezanost sa željezničkim kolodvorom – pojasnio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Velika Gorica dogovorila je suradnju sa zagrebačkim ZET-om do kraja ove godine jer je ugovor istekao 30. lipnja. Iako je ZET tražio da se mjesečna subvencija poveća na 4,5 milijuna kuna, dogovoreno je kako će do 30. rujna subvencija biti 2,6 milijuna kuna. Od 1. listopada do 31. prosinca ove godine iznos mjesečne subvencije porast će na 3,6 milijuna kuna.

ZET je i dalje zainteresiran za obavljanje javnog prijevoza između Velike Gorice i Zagreba, ali ne i za lokalne linije koje povezuju Veliku Goricu i okolna mjesta koje smatra neisplativima.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare