KOLUMNA Put do uspjeha: Iako 90% tvrtki propadne u prvih deset godina postojanja, većina poduzetnika misli da se to događa drugima… Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

kolumna
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne djevojčice s kojom dijeli strast prema američkim konjima.

Ovo je Sinišina 29. kolumna za portal Gorica.info.

ONO ŠTO MJERIMO

Alarmantna i neumoljiva statistika potvrđuje da preko 90% tvrtki propadne u prvih 10 godina!

Atletski klub Velika Gorica

Ipak, većina poduzetnika misli da su “nepobjedivi” i da se to događa drugima.

To se može dogoditi svakome. I nama. Poslovno okruženje se konstantno mijenja – uzmimo samo za primjer trenutne okolnosti pandemije COVID-19 u kojima živimo i ekonomske posljedice famoznog “lockdown-a”.

Konkurencija ulaže više sredstava u internet oglašavanje, banke mijenjaju kamate na kredite i raspoloživost novca, pacijenti kalkuliraju hoće li i kada krenuti sa svojom oralnom rehabilitacijom. Stvari se konstantno mijenjaju, a primjena digitalne tehnologije u stomatologiji samo dodatno ubrzava te promjene.

Dugoročna održivost nije moguća bez mjerljivosti! Mjerljivost je jedna od najjačih poluga koje vlasnik ima na raspolaganju.

Fleksibilnost i prilagodljivost su ključne za opstanak, ne samo u prirodi, nego i u poslovanju. Moramo kontinuirano pratiti svoju okolinu, točno znati poziciju u kojoj se trenutno nalazimo, biti svjesni što funkcionira ili ne i u svakom trenutku biti spremni poduzeti sve što je ključno za opstanak svog poslovanja.

Naslov jedne od poznatih poslovnih knjiga glasi: “Što vas je dovelo do ovdje, neće vas odvesti do tamo!” Ili da to kažemo drugim riječima: “Ako ćete raditi jedino ono što ste i do sada radili, nećete uspjeti.”

Najbolji hrvatski košarkaš svih vremena, legendarni Dražen Petrović, predano je evidentirao i mjerio svaku svoju i najmanju sportsku aktivnost – pratio je svoj napredak i uspoređivao se sa konkurentima. Čak i kad je išao autom do Šibenika, mjerio je vrijeme koje mu je bilo potrebno, da zna je li ostvario napredak.

U golfu, najbolje plaćenom sportu na svijetu, svaki se udarac palicom analizira, mjeri i evidentira. Tako svaka “score” kartica igrača na sebi ima detaljnu analizu svih 18 odigranih rupa i temelj je konačnog rezultata igre u golfu.

Zašto smo onda tako sumnjičavi i neodlučni kad je u pitanju mjerenje poslovnih aktivnosti, a iz navedenih primjera vidimo da je to temelj uspjeha u bilo kojem segmentu života?

Nema sumnje da nam je potrebna poslovna “optika” koja počiva na mjerljivosti, praćenju trendova i odnosu između brojeva u poduzetim aktivnostima, financijskim i poslovnim izvještajima.

No moramo znati što treba mjeriti, kako nešto izmjeriti, koliko često, što to sve na kraju znači i što treba promjeniti da se ukloni uočeni problem i korigira pogrešna aktivnost.

U biti sve se svodi na mjerenje uzroka i posljedice.

Jer ono što mjerimo, bit će izvršeno. Ono što mjerimo, time možemo upravljati. Ono čime upravljamo, može rasti eksponencijalno.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare