PROJEKT “POLOŽAJ ŽENA U LOKALNOJ POLITICI” Lana Krunić (HDZ): I Gorica će jednom dobiti gradonačelnicu, ali kasnije jer sada imamo sposobnog gradonačelnika u tek prvom mandatu Ženu treba prepoznati temeljem sposobnosti i zalaganja, a ne kao “žensku kvotu“ koju treba zadovoljiti /// Moj osobni primjer pokazuje da spol nije bio presudan za napredovanje unutar HDZ-a /// U GO HDZ -a Velike Gorice žene su ravnopravne, imaju jednak status kao i muškarci i jednake uvjete za isticanje svojih sposobnosti

hdz
Lana Krunić

Lana Krunić diplomirala je međunarodne odnose i diplomaciju na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu. Od 2018. zaposlena je u goričkoj Gradskoj upravi na poslovima protokola i odnosa s javnošću.

Tajnica je Gradske organizacije HDZ-a od 2018. Završila je Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

S Lanom Krunić razgovaramo o položaju žena u lokalnoj politici.

  1. HDZ je najveća gorička stranka. Koliko ima žena u stranci, koliki je njihov udio u članstvu i kako procjenjujete njihov položaj?

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici žene su punopravne članice stranke i kao takve sudjeluju u društvenom, civilnom i političkom životu Grada Velike Gorice.

Posebno bih istaknula  utemeljiteljice,  žene koje su devedesetih godina stvarale našu stranku na velikogoričkom području, one  su sigurno svojim angažmanom potaknule druge žene da se  aktivnije uključe u politiku. Stranačke kolegice sudjeluju u stranačkim procesima,  zastupljene su u gradskom vijeću,  vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti te su isto tako aktivne i u najvišim stranačkim strukturama gradske organizacije – članice su gradskog odbora i  predsjednice su temeljnih organizacija.

Lana Krunić, prva s desna

Treba još raditi na poboljšavanju položaju žena u politici

  1. Kakav je, prema vašem mišljenju, položaj žena općenito u lokalnoj politici? Koliko žene sa svojim idejama uspijevaju doći do javnosti i birača?

Posljednjih godina položaj žena na vodećim političkim pozicijama je u porastu i njihov utjecaj raste na svjetskoj političkoj sceni što je vidljivo na primjeru Njemačke, Islanda, skandinavskih zemalja te u tijelima Europske Unije. Na tragu toga možemo ustvrditi kako se trend polako, ali sigurno pretapa i na lokalnu politiku u našoj zemlji. Uspješne žene na rukovodećim  funkcijama utječu na trend  povećanja političke participacije žena i to je pohvalna činjenica koju svojim angažmanom i same žene mogu samo dodatno osnažiti. Upravo o tome, odnosno o njihovom angažmanu ovisi koliko će njihove ideje doći do javnosti i birača. U svakoj kampanji, svjedoci ste i sami, žene koje su angažirane i svjesne važnosti djelovanja imaju medijskog prostora, nije im uskraćeno pravo na djelovanje i iznošenje vlastitih ideja i programa te u tom smislu možemo reći da u javnosti mogu doprijeti do birača. No, treba priznati da treba još raditi na položaju žena i do toga se može doći odbacivanjem stereotipnih gledišta u određenom dijelu javnosti. Vjerujem da politički angažman žena daje novo umijeće vođenja politike i zato je veoma bitno naglašavati njihovu pozitivnu ulogu kroz medijski prostor.

  1. Na listi HDZ-a i partnera za Gradsko vijeće bilo je samo pet žena što iznosi 18,5 posto. Zakon o ravnopravnosti spolova traži da žena bude 40 posto na kandidacijskim listama. Kada možemo očekivati da će se ta odredba zakona početi poštovati?

Kandidacijska lista HDZ-a i partnera je okupila ljude koji su se dokazali u dugogodišnjem društvenom djelovanju, ljude koji su cijenjeni u svojim mjestima i koji uistinu vole Veliku Goricu.

Osvojenih 12 mandata je pokazatelj kvalitetne i prepoznatljive liste koja je činila sinergiju mladosti i iskustva.  HDZ i partneri imaju tri gradske vijećnice i jedna je upravo predsjednica Kluba vijećnika. Sigurna sam da će se glas žena i njihove ideje čuti u Gradskom vijeću.

  1. Bore li se žene u HDZ-u za žensku kvotu?

Osobnog sam stava kao i stranka kojoj pripadam, da se žena  treba prepoznati na temelju sposobnosti i zalaganja, a ne da nas se  isključivo percipira  kao  „žensku kvotu“ koju treba zadovoljiti.  U tom smislu HDZ se bori za prisutnost žena temeljenu na njihovim kvalitetama i programima kojima mogu doprinijeti zajednici u kojoj žive i rade.

hdz

Najmoćnija žena velikogoričkog HDZ-a

  1. Od 2018. tajnica ste gradske organizacije HDZ-a i time ste postali najmoćnija žena u stranci. Kako su vas prihvatili kolege?

 Aktivna sam članica stranke  i prije nego što sam izabrana političkom tajnicom gradske organizacije.

Učlanjenjem u Hrvatsku demokratsku zajednicu, od prvoga dana bila sam angažirana u radu temeljnog ogranka Hrvatski velikani, obnašala sam funkciju tajnice, a ujedno sam sudjelovala i u radu Mladeži HDZ-a što mi je  izrazito pomoglo u daljnjem napretku.

Na unutarstranačkim izborima 2017. godine, Krešimir Ačkar je izabran za predsjednika GO HDZ-a Velike Gorice, a nedugo nakon toga, na prijedlog predsjednika, jednoglasno sam na sjednici Gradskog odbora  izabrana za političku tajnicu gradske organizacije.

Preuzimanje ove funkcije bila je velika odgovornost. Bilo je u početku možda i malo straha, ali onog pozitivnog koji daje dodatni vjetar u leđa. Danas mogu sa sigurnošću reći da straha nema, ali i dalje učim i upravo na učenju i stjecanju novih spoznaja dobivam iz dana u dan sve veće iskustvo. Moje kolegice, a definitivno i kolege u stranci daju mi punu podršku i povjerenje. Dokaz tome su unutarstranački izbori (2020.g.)  na kojima se birao novi Gradski odbor. Na listi kandidata za Gradski odbor dobila sam najviše glasova i ovim putem želim zahvaliti na ukazanoj potpori.

Rad s ljudima iziskuje diplomaciju, toleranciju, kompromis, spremnost na predani rad koji nema radno vrijeme, a komunikacijske vještine i prilagođavanje određenoj situaciji  su  također od velike važnosti. No, uz sve to, što bih rekla da su „poslovne“ karakteristike, važne su i one ljudske. Njih posebno cijenim i zato su iskrenost, poštenje, pravednost i moralnost temelji kojih ću se uvijek držati.

  1. Napreduju li žene u stranačkoj hijerarhiji istom brzinom kao i muškarci ili postoje razlike zasnovane isključivo na spolu?

Mogu govoriti na vlastitom primjeru koji pokazuje da spol nije bio presudan za napredovanje unutar stranke. Svaka osoba bila ženskog ili muškog spola treba iskoristiti vlastite kompetencije i prednosti koje dovode do napredovanja u onom segmentu u kojem se osoba želi usmjeravati, pa tako i u politici.  Zato s punom odgovornošću mogu reći da sam isključivo velikim radom i odricanjem  postala prva žena na funkciji političkog tajnika u gradskoj organizaciji HDZ-a Velike Gorice.

hdz

  1. Postoji li razlika između desnih, lijevih i stranaka centra u odnosu prema ženama članicama u Velikoj Gorici?

Ne bih komentirala druge stranke i njihove međuljudske odnose s kojima nisam upoznata. U gradskoj organizaciji HDZ-a Velike Gorice žene su ravnopravne članice, imaju jednak status kao i muškarci i jednake uvjete za isticanje svojih sposobnosti.  Nisu izostavljene na stranačkim sastancima, uključene su u izradu stranačkih programa i zastupljene su u stranačkim tijelima.  Na temelju istraživanja na globalnoj razini dokazano je da zastupljenost žena pridonosi većoj uspješnosti zajednice, izraženiji je timski rad , bolja je komunikacija i suradnja.

U cilju dodatnog jačanja položaja žena u politici, najbitnije je da jedna drugoj budemo potpora i da zajedničkim programima i idejama potaknemo osnaživanje participacije žena za opće dobro. Politici su poželjna nova mlada lica što se i pokazalo na lokalnim izborima.

Bitno je vjerovati u sebe i svoje sposobnosti

  1. Ako pogledamo press konferencije lokalnih stranaka rijetko na njima govore žene. Koliko se glas žena može čuti u lokalnoj politici?

Onoliko koliko to one same žele i koliko u određenom trenutku imaju potrebe za javnim istupima. Govoriti samo zato da bi se govorilo, definitivno nije nešto što podržavam. Takvih primjera u „muškom svijetu“ politike ima i previše. Budite sigurni da žene koje „žive“ politiku, odnosno one koje se njome ozbiljno i istinski bave, znaju i vrijeme i mjesto kada će govoriti, a kada će svojim radom pokazati da su i više nego prisutne. Mogu vam to pokazati i na primjeru rada unutar gradske uprave.

U situaciji kada je i naš grad pogodio veliki potres, nije bilo „vremena“ i potrebe za puno priče. Bilo je vrijeme za rad i pomaganje ljudima koji su ostali bez svojih domova i imovine. Uključila sam se u rad civilne zaštite i s kolegicama radila upravo na zbrinjavanju i smještaju ljudi, na obilascima stradalih područja, uključila se u rad Crvenog križa i ostalih žurnih službi. I to je ono što me čini ispunjenom i zadovoljnom – pružanje pomoći onima kojima je potrebita. To je važnije i potrebnije od bilo kojeg javnog medijskog nastupa.

hdz

  1. Jeste li ikada doživjeli diskriminaciju od stranačkih i političkih kolega samo zato jer ste žena? Ako jeste, kako ste se nosili s takvim situacijama?

Diskriminacija je teška riječ, sigurno je da sam imala teži početak od kolega, posebice jer sam s nepunih 27 godina izabrana za političku tajnicu. Do tada su funkciju obnašali kolege koji su s dugogodišnjim aktivnim radom postali prepoznatljivi članstvu. Bitno je vjerovati u sebe i svoje sposobnosti. Kad vjeruješ sam, vjeruju i drugi.

  1. Hoće li žena, po vašem mišljenju, prije postati predsjednica SAD-a ili gradonačelnica Velike Gorice?

Veseli me spoznaja da u svijetu  raste postotak uspješnih liderica koje inovativnim i autentičnim pristupima mijenjaju percepciju društva. Ne može se reći i da u Hrvatskoj nema uspješnih žena na gradonačelničkim pozicijama. I Gorica će sigurno jednom dobiti svoju uspješnu gradonačelnicu, no, za sada, budući da imamo gradonačelnika koji je na početku tek prvog mandata i već je u kratkom razdoblju pokazao da zna i može voditi Veliku Goricu u dobrom smjeru, nema potrebe govoriti o tome. Ali sigurno će i to doći točno u pravo vrijeme.

 

Tekst je objavljen u sklopu Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama Agencije za elektroničke medije.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare