Dogovoreno koje će tvrtke imati pravo na potpore: Ako je cijepljeno iznad 70 posto zaposlenika stižu potpore za sve radnike

potpore
Foto: Pixabay

Predstavnici Vlade danas su ponovno razgovarali sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, o vezivanju potpora za očuvanje radnih mjesta s cijepljenjem, javlja N1.

– Potpore će se nastaviti prema starom modelu, s time da smo mi protivili onom uvjetu da svi ljudi moraju biti cijepljeni da bi tvrtka mogla dobiti potpore. Došli smo do toga da bi taj kvalifakcijski prag, da ga tako nazovem, trebao biti 70 posto cijepljenih. U jednoj takvoj tvrtki, čiji su predstavnici danas bili na sastanku, i koja dolazi iz ugroženog sektora rekli su da će oni to relativno jednostavno dosegnuti – rekao je nakon sastanka glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

– Virus ide kroz čitavo društvo i na razini čitavog društva ga trebamo zaustaviti, moramo dosegnuti kolektivni imunitet i tako očuvati zdravlje ekonomije i nacije. Mislim da je to izraženo suglasje sa sve tri strane da trebamo ići u tom smjeru – kako mobilizirati čitavo društvo da budemo odgovorni, a ne da se samo fokusiramo na neke sektorei – rekao je Zorić.

Atletski klub Velika Gorica

Najavljene mjere i za javni sektor

Ministar Josip Aladrović potvrdio je da će potpore dobivati tvrtke s najmanje 70 posto procijepljenih radnika.

– Poslodavci koji imaju iznad 70 posto zaposlenika s covid-potvrdama dobit će potpore za sve zaposlenike, dok će oni koji imaju manje od 70 posto procijepljenih dobivat potpore proporcionalno broju cijepljenih – kazao je Aladrović.

– I privatni sektor i javni sektor će morati zauzeti svoju ulogu u ovome. I za javni sektor ćemo donijeti mjere koje će biti komplementarne privatnom sektoru – kazao je Aladrović.

Vilim Ribić rekao je da su ove mjere nesvrhovite jer se odnose na svega 110.000 radnika.

– Ako je njih 40 posto cijepljeno, ostaje 60.000 ljudi, a mi moramo cijepiti još dva milijuna ljudi. Nužno je obuhvatiti cijelu populaciju. Otvoreno se razgovaralo i o obaveznom cijepljenju, i to postoji u Ustavu. Svi sudionici smo zagovornici nekakvih obaveznih mjera. Čini nam se da nećemo moći izbjeći obavezno cijepljenje – rekao je Ribić.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare