Nove preporuke: Opet se produžava samoizolacija bliskih kontakata na 14 dana. Cijepljeni ne moraju u karantenu

preporuke
Foto: Gorica.info

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke koje se odnose na postupanje s oboljelima i bliskim kontaktima oboljelih od Covida-19 te prekid izolacije i karantene. HZJZ se na ovaj potez odlučio zbog sve veće zastupljenosti delta varijante u Hrvatskoj i Europi, blagog porasta incidencije u Hrvatskoj te novih podataka o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja bolesti i cijepljenja.

Tako HZJZ preporučuje da se s 10 dana produlji na 14 dana zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji bliskih kontakata od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom.

Atletski klub Velika Gorica

Izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem se mijenja kod asimptomatskih cijepljenih osoba na 14 dana nakon završetka cijepljenja. U prethodnoj je verziji bilo izuzeće odmah nakon završetka cijepljenja.

Preporučuje se i produljenje izuzeća od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti.

Također, izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva se primjenjuje na osobe koje su unutar osam mjeseci od početka bolesti primile cjepivo i vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva, stoji u preporukama HZJZ-a.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare