Utječe li cjepivo protiv korone na plodnost kod žena: Trudnicama je zaraza puno veći rizik nego cijepljenje, kažu stručnjaci

trudnicama
Foto: Pixabay

Teško ćemo do bolje epidemiološke slike ako ostanemo ispod 50 posto cijepljenih. Među onima koji se nisu cijepili je i velik broj mladih žena koje se boje da to uzrokuje neplodnost. Pitali smo liječnike, ali i proizvođača cjepiva, ima li razloga za brigu.

Medicinska sestra Marta Danaić cijepljena je među prvima. Drugu dozu dobila je u siječnju, a danas je trudna šest i pol mjeseci, piše dnevnik.hr.

– Moj tata je oko 1. svibnja obolio od koronavirusa. Tad sam ja već bila cijepljena s drugom dozom, kao i moja mama, koja je medicinska sestra, i nismo bile zaražene – rekla je Marta.

No, u njezinoj struci čak 43 posto sestra nije se cijepilo, neke i zbog straha od neplodnosti. Ne boje se toga samo medicinske sestre pa smo odgovore o tom pitanju potražili u bolnici gdje već godinu i pol zbrinjavaju najteže COVID pacijente pa i trudnice.

– Trudnice možda ne obolijevaju češće , ali obolijevaju teže. Ja ne znam za niti jedno cjepivo koje se danas koristi da bi bilo uzorkom neplodnosti – rekla je Marija Santini, predsjednica Hrvatskog društva za infektivne bolesti.

U našoj najvećoj bolnici liječnici su zatrpani s pozivima pacijentica oko toga mogu li se cijepiti.

– Prema znanstvenim spoznajama, ne djeluje negativno na plodnost tako da nije potrebno odgađati trudnoću niti raditi testove na trudnoću prije cijepljenje protiv COVID-a – kazala je Viktorija Erdeljić Turk, klinička farmakologinja KBC-a Zagreb.

Što kaže proizvođač cjepiva?

O ovoj smo temi upit poslali i proizvođaču s kojim se cijepio najvećih broj hrvatskih građana.

– Nije utvrđeno da Pfizerov kandidat za cjepivo uzrokuje neplodnost. Pogrešno se sugerira da će cjepiva COVID-19 prouzročiti neplodnost jer spike protein Sars-CoV-2 ima istu sekvencu aminokiseline u genetskom kodu kao i protein posteljice. Ta sekvenca je, međutim, prekratka da bi mogla dovesti do autoimunosti – stoji u odgovoru Pfizera.

Epidemiolog Bernard Kaić pojašnjava da se već puno ljudi cijepilo i “da postoji ikakva naznaka da cijepljenje utječe na plodnost, to bi se moglo primijetiti”.

I ginekologinja Romana Dmitrović podsjeća da se u kliničkim ispitivanjima nije dokazalo da cjepivo može utjecati na plodnost.

– Upravo u tom ispitivanju se dogodilo da je mnoštvo žena zatrudnjelo. I žene koje su primale placebo i one koje nisu. One su ostale trudne u podjednakom broju – rekla je liječnica Dmitrović.

Zato su stručnjaci jasni: rizik koji trudnicama donosi koronavirus veći je od bilo koje nuspojave cijepljenje, a među njima nema prijavljene niti jedne koja utječe na plodnost.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare