Sanda Puljiz Vidović: Centar za djecu, mlade i obitelj već 18 godina organizira besplatne radionice za djecu koje se stalno mijenjaju

centar
Foto: Matej Crnogaća

Sad već davne 2003. godine osnovan je Centar za djecu, mlade i obitelj, kao ustanova čija je zadaća koordinacija različitih programa i aktivnosti namijenjenih onim najmlađima i njihovim obiteljima. Bila je to prva, a za sada i jedina ustanova toga tipa koju je osnovala lokalna zajednica. Naporima i stručnim znanjem zaposlenika, rad Centra prilagođava se potrebama djece i njihovih obitelji preko brojnih psihosocijalnih programa i usluga.

Ono što je posebnost od samog početka rada Centra jesu ljetne radionice, na kojima se za vrijeme ljetnih praznika okupljaju djeca predškolske i školske dobi i pod stručnim vodstvom sudjeluju u zanimljivim programima.

Neke radionice organiziraju od samih početaka

– Neke radionice, poput one likovne, u programu su od samog početka, dakle od 2003. godine. Razvojem društva nekako su evoluirale i naše radionice tako da danas imamo i radionicu 3D printanja, koja u 2003. godini sasvim sigurno nije mogla postojati – upoznaje nas uvodno ravnateljica Centra Sanda Puljiz Vidović.

centar
Radionica 3D printanja / Foto: Facebook Centra za djecu, mlade i obitelj

Ideje za radionice razvijaju se tijekom cijele školske godine, i to od strane zaposlenika Centra, djece i njihovih roditelja. Ove godine aktivno je 20 grupa. Većina radionica odvija se dva puta tjedno, a neke čak i tri puta. Osim već spomenute radionice 3D printanja, djeci su na raspolaganju likovna radionica, Hobby art, Hokus pokus, ljetni engleski, rad u drvu, dramska i plesna radionica, Mali inženjeri te igre na otvorenom i igraonice za osnovnoškolce i predškolce.

centar
Foto: Matej Crnogaća

Radionice za predškolce i osnovnoškolce

– Dva programa namijenjena su predškolcima kao jedan oblik pripreme za školu, dok su ostale grupe namijenjene osnovnoškolcima, osmišljene prema uzrastu. Najveći dio grupa vode naše zaposlenice, dok ostatak čine naši dugogodišnji vanjski suradnici. To su obično mladi ljudi koji dugi niz godina rade s nama i koji su naučili kako se vode grupni programi tako da potpuno samostalno mogu voditi i radionice ovoga tipa – ponosno ističe ravnateljica Puljiz Vidović.

Tako igraonicu za osnovnoškolce vodi Mihaela Frlić, koja nam otkriva i svoje dojmove.

– Polaznici su učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole. Danas su nam samo dečki tu jer su cure otišle na more. Iako smo malo ljubomorni na njih, i mi se ovdje super zabavljamo. Na svakom susretu obrađujemo pojedinu temu. Danas nam je tema prehrana. Kroz zadanu temu obrađujemo pojedine aktivnosti i trudimo se da to bude zabavno i edukativno. Odaziv djece na ovu radionicu je odličan tako da smo morali oformiti dvije grupe i družimo se dva puta tjedno – veselo nam objašnjava voditeljica Mihaela Frlić.

centar

Veliki interes djeca su iskazala i za radionicu Hokus-pokus, koju vodi zaposlenica Centra Jelena Cvetnić. Objašnjava nam da na ovoj radionici djeca istražuju prirodne pojave oko sebe te ih na taj način pokušavaju razumjeti, uz izradu zanimljivih pokusa. Interes djece za radionicama iz godine u godinu raste, no zbog poznatih razloga s pandemijom korona virusa trebalo se prilagoditi epidemiološkim mjerama.

– Broj djece prošle i ove godine je nešto manji od uobičajenoga jer grupe naprosto moraju biti brojčano manje. Neke radionice smo, zbog njihovog karaktera, morali u potpunosti otkazati. Tako prošle i ove godine nemamo radionicu malih kuhara jer se jednostavno ne može izbjeći izravan kontakt među djecom. Osim toga, radionice i vremenski kraće traju, najviše do sat vremena, jer se prostor mora dezinficirati između dviju grupa. Interes je i dalje velik unatoč manjem broju grupa i kraćem trajanju – optimistično naglašava ravnateljica.

Djeci treba pomoć

Inače, rad Centra posljednjih godinu dana obilježila je pandemija korona virusa, on-line praćenje nastave te potres koji nas je zadesio krajem prošle godine. Naime, sve te nedaće jako su se odrazile na mentalno zdravlje djece, ali i odraslih.

– Posljedice zapravo još uvijek ne znamo i ne vidimo do kraja. Ono što trenutno vidimo da su se i kod djece i kod odraslih pojačali simptomi opsesivno-kompulzivnih poremećaja, poput maničnog pranja ruku i čišćenja, anksioznosti, tjeskobe, depresije pa čak i samoranjavanja kod djece i suicidalnih misli. Dobna granica simptoma sve se više pomiče prema mlađoj dobi. Strahovi su i dalje prisutni i to će nam biti jedna od najvažnijih zadaća na jesen, u novoj školskoj godini. Planiramo i jednu psihoedukaciju za djecu, roditelje, učitelje i odgojitelje kako bismo upozorili na ove probleme i ponudili konkretna rješenja. Važno je prepoznati da djeca koja rade probleme nisu nužno zločesta, već je to jedan oblik poziva u pomoć kojeg svi zajedno moramo prepoznati i ozbiljno shvatiti. Međutim treba obratiti pozornost i na onu djecu koja su dobra, poslušna, tiha i povučena. Moguće je da se iza te krinke kriju simptomi depresije. Takva djeca također trebaju pomoć, a to nitko ne vidi ili vidi prekasno.

Foto: Facebook Centra za djecu, mlade i obitelj

Nakon razigranog i veselog ljeta u kojem su edukativne i zabavne radionice u prvom planu, nova školska godina bit će puna izazova. Upravo zbog toga, vrijednost ustanova ovakvoga tipa još više dobiva na težini.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare