I do nas stiglo nevrijeme koje je poharalo Njemačku: Upaljen meteoalarm koji upozorava na opasno vrijeme, danas se očekuje još više kiše

metealarm
Katastrofalne poplave pogodile su Njemačku i Belgiju / Foto: Unwetter-Freaks

Upaljen je narančasti meteoalarm za naše područje. To znači da nas čeka opasno vrijeme, objavljeno je na internetskim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda. Upozorenje se odnosi na subotu, ali će, sudeći prema prognozi, meteoalarm biti upaljen i za nedjelju.

Još je u petak kasno poslijepodne i navečer počelo nevrijeme u nekim dijelovima Hrvatske. Velike količine kiše pretvorile su ulice Nove Gradiške u jezera, a velikih problema bilo je i u Baranji. No to je, tvrde prognostičari, bio samo početak jer se vrhunac nevremena očekuje tijekom današnjeg dana.

Obilna kiša očekuje nas u subotu / Izvor: DHMZ

Evo što stoji u upozorenju za subotu za zagrebačku regiju: Kiša, lokalno obilna i u kratkom vremenu. Moguće su urbane i bujične poplave. Količina oborine 15-80 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Bit će i grmljavine čija je vjerojatnost veća od 70%.

meteoalarm
Meteoalarm se oglasio i zbog ove prognoze – količina oborine koja bi mogla pasti na području Hrvatske od subote do ponedjeljka / Izvor: ECMWF

Uz meteoalarm, DHMZ objavio je i upozorenje da većina oborina može pasti u obliku pljuskova u kratkom vremenu te prouzročiti urbane poplave i nagli porasti vodostaja. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave, upozoravaju meteorolozi.

Kod nas, dakle, dolazi snažno nevrijeme koje je proteklih dana poharalo dijelove Njemačke i Belgije. U katastrofalnim poplavama poginulo je više od stotinu ljudi, a za stotinama nestalih još se uvijek traga. Internetom se šire brojne fotografije i videomaterijali koji pokazuju razmjere tog nevremena koje je iza sebe ostavilo pustoš. U Hrvatskoj se smirivanje očekuje u ponedjeljak, ali do tada treba biti iznimno oprezan.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare