Nutricionisti savjetuju što smijete jesti i piti prije i poslije cijepljenja protiv korone: Doznajte zašto ne smijete piti alkohol

korone
Foto: Pixabay

Do sada je cijepljeno 39 posto ukupnog stanovništva, odnosno 47 posto odraslog stanovništva Hrvatske. S jučerašnjim danom utrošeno je 2.906,350 doza cjepiva protiv korone. Ako se još niste cijepili, možda vas zanima kako se pripremiti, pa i što jesti i piti prije te nakon cijepljenja.

Izbjegavajte alkohol 

Dok neki neće imati posebnih nuspojava nakon cijepljenja protiv korone, drugi mogu iskusiti glavobolje, umor, bol u mišićima i mučninu. Nutricionistica Cynthia Sass, autorica popularnih knjiga o prehrani nudi savjete kako si olakšati pravilnim odabirom namirnica, ali i što izbjegavati.  Čak i samo malo alkohola može lako izazivati dehidraciju, što će pojačati nuspojave. Alkohol je povezan i s negativnim utjecajem na imunološki sustav pa ga je i zbog toga potrebno izbjegavati. Isto tako ako ste mamurni, nećete moći prepoznati radi li se o posljedici alkohola ili cjepiva.

covid
Alkohol može izazvati dehidraciju nakon cijepljenja / Foto: Pixabay

Pazite što jedete prije odlaska u krevet

Ako ste odmorni, imunološki sustav će raditi najbolje što može. Prema istraživanjima, ako jedete premalo vlakana, zasićenih masnoća i šećera, to može utjecati na isprekidan san. Suprotno tome, vlakna će vam omogućiti dubok i kvalitetan san. Salata, leća, maslinovo ulje, losos i citrusi mogu biti dobar odabir. Ako ste gladni prije spavanja, pojedite malo voća ili orašastih plodova.

Ne zaboravite vodu

Vodu biste trebali piti prije i nakon cijepljenja, a naravno najbolje ju piti kroz cijeli dan – od trenutka kada se probudite do odlaska na spavanje. Ako ne volite okus vode, dodajte joj limuna ili začinskog bilja, piše Ordinacija.hr.

Atletski klub Velika Gorica
korone
Vodu je dobro piti prije i nakon cijepljenja / Foto: Pixabay

Birajte zdrave namirnice

Istraživanja pokazuju kako tijekom pandemije sve više posežemo za nezdravom hranom. No ona može potaknuti upale i tako utjecati loše na imunološki sustav.

Da su zdrave navike vezane i za bolju prevenciju od korone, objavili su nutricionisti nakon istraživanja u magazinu British Journal of Nutrition, a kako biste zaštitili zdravlje, savjetuju da odaberete namirnice pune nutrijenata i protuupalnih svojstava. Tu su uključene one poput voća i povrća, a možete ih dodati doručku, ručku i večeri.

Prije samog cijepljenja jedite dobro balansiran obrok

Iako gubitak svijesti nije jedna od nuspojava koja se spominje, CDC je ipak izvijestio kako se to događa, bez obzira o kojem se cjepivu protiv korone radi. Obično je posljedica anksioznosti, ali kako bi učinili sve što možete da to spriječite, pojedite nešto i popijte malo vode prije samog cijepljenja. Voćni sok, zobena kaša ili malo orašastih plodova su uvijek dobar izbor.

Nabavite namirnice prije cijepljenja

Kod nekih će se kao nuspojava pojaviti i mučnina, možda se neće dogoditi vama, ali dobro je pripremiti namirnice koje se lako probavljaju. Dobre opcije uključuju povrtnu juhu, banane, dinje, smeđu rižu i krumpir. Ako se ipak mučnina dogodi i vama, jedite nešto malo svakih par sati, a ako vam se ne da kuhati, naručite obrok, piše Ordinacija.hr.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare