Upozorenje iz Agencije za lijekove: Povlači se poznati lijek koji se koristi kod odvikavanja od pušenja zbog mogućeg onečišćenja

lijek
Foto: Gorica.info

Hrvatska agencija za lijekove objavila je da se povlače serije lijeka Champix (vareniklin) zbog onečišćenja. Utvrđeno je da lijek sadrži povišene razine N-nitrozovareniklina iznad prihvatljive dnevne granice unosa. Champix se koristi u odraslih osoba kao pomoć pri odvikavanju od pušenja. Lijek se izdaje samo na liječnički recept.

Kao mjeru opreza, proizvođač Pfizer privremeno će prekinuti opskrbu tržišta lijekom sve dok traje daljnje ispitivanje. U pismu koje je agencija poslala zdravstvenim radnicima navodi se kako ne bi trebali započinjati liječenje novih bolesnika lijekom Champix.

Povlačenje i privremeni prekid opskrbe dovest će do nestašice lijeka Champix. U bolesnika koji već uzimaju Champix možda neće biti moguće završiti liječenje stoga zdravstveni radnici mogu razmotriti zamjensku terapiju, ističu iz Hrvatske agencije za lijekove.

Liječnici također trebaju razmotriti postupno smanjenje doze budući da je u sažetku opisa svojstava lijeka navedeno: “Na kraju liječenja je u 3% bolesnika prestanak uzimanja lijeka Champix bio povezan s povećanom razdražljivošću, željom za pušenjem, depresijom i/ili nesanicom.”

– Zdravstveni radnici trebaju savjetovati bolesnicima koji se liječe ovim lijekom da ne prekidaju liječenje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, kao i da se bolesnici za sva pitanja i nedoumice obrate svome liječniku – navode iz Agencije za lijekove.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare