Aglomeracija Velike Gorice u novim problemima: Podnijeta žalba na dokumentaciju za pročistač otpadnih voda pa je cijeli natječaj zaustavljen

žalba
Drugi natječaj je zaustavila žalba, dok je prvi poništen nakon afere u kojoj su, tvrde istražitelji, sudjelovali Tomislav Jelisavac, Drežan Barišić i Krešo Petek / Foto: gorica.hr

Aglomeracija Velike Gorice pred novim je problemom. Naime, zbog žalbe zaustavljen je javni natječaj za projektiranje i rekonstrukciju pročistača otpadnih voda, objavljeno je u Oglasniku javne nabave.

Tako niti desetak dana nije bio otvoren novi natječaj kojeg je raspisala VG Vodoopskrba kao nositelj tog projekta. Plan je bio da se 1. rujna ove godine otvore sve ponude za gradnju pročistača, a procijenjena vrijednost radova je 97,3 milijuna kuna bez PDV-a.

Stigla žalba, natječaj zaustavljen

No već na prvom koraku stigla je žalba. Žalba je izjavljena, navodi se u službenoj obavijesti, na “dokumentaciju o nabavi ili izmjenu dokumentacije o nabavi u postupku javne nabave”. Tko je izjavio žalbu i na što se konkretno žalio zasad nije poznato niti se može iščitati iz javno objavljene birokratske kobasice koju smo doslovce napisali u prethodnoj rečenici.

Posljedica žalbe je, međutim, nedvosmisleno jasna. Proces odabira izvođača je zaustavljen.

Niti prvi natječaj za gradnju pročistača nije završen. On je poništen sredinom listopada prošle godine. Kao službeni razlog navedeno je što su obje pristigle ponude – Strabaga AG i Elektrocentra Petek – bile daleko veće od procijenjene vrijednosti nabave. Strabag AG je ponudio cijenu od 139,9 milijuna kuna bez PDV-a, a Elektrocentar Petek 118,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Velikogorički pročistač je, podsjetimo, dio najveće koruptivne afere u povijesti našeg grada. U toj aferi su, tvrde istražitelji, među ostalim sudjelovali i bivši gorički gradonačelnik Dražen Barišić i njegov čovjek od povjerenja i bivši šef VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac te Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek. Oni su mjesecima praćeni i tajno snimani pa su tako, misle istražitelji, isplivali dokazi o namještanju više javnih gradskih poslova u Velikoj Gorici u korist Petekove tvrtke.

Buba u Petekovom automobilu

Jedan od transkripata razgovora Peteka i Jelisavca, snimljen “bubom” koja je postavljena u Petekov auto objavio je svojedobno Jutarnji list. Razgovor je snimljen u travnju 2020. kada se mislilo da će na natječaj za pročistač stići po jedna slovenska i litavska ponuda. Evo najzanimljivijih dijelova:

Jelisavac: Slovenci 115, je l’ bi mi mogli ići ispod?
Petek: Moramo ići ispod.
Jelisavac: Zato govorim, mi moramo koordinirati zajedno. Ili pri vami se bumo nalazili ili ovako, da telefonom ništa nije.
Petek: Dražen je rekel, Krešo gle, ti s Tomislavom sve dogovaraš.
Jelisavac: Pojavili su se Slovenci koji nude 115, mi bi trebali to po 110 po meni. Mislim da bi tu bili sigurni. Litavci koji jesu, ja ću dobit to kroz deset dana, mislim da imam određenu osobu koja može utjecati na njih da se uopće ne jave, ali sada moramo vidjeti budu li oni ili ne budu htjeli odustati. 

Svi osumnjičeni bili su u istražnom zatvoru u Remetincu. Prvi je zatvor nakon desetak dana napustio Jelisavac, Barišić je u Remetincu proveo gotovo tri mjeseca, a pušten je tek kada je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Velike Gorice.

To je vjerojatno bio pravi razlog poništavanja prvog natječaja za pročistač otpadnih voda.

Protiv Kreše Peteka kazneni postupak pokrenuo je i europski tužitelj zbog sumnji u namještanje natječaja za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare