U mjesec dana smrtno stradalo petero mladih vojnika: Državni tajnik Zdravko Jakop razloge vidi u teškom životu i ovisnostima

vojnika
Državni tajnik Zdravko Jakop / Foto: N1

U nešto više od mjesec dana, izvan službe, pet je smrtno stradalih hrvatskih vojnika. U Novom danu na N1 gostovao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Jakop je izrazio u ime Ministarstva obrane obiteljima preminulih vojnika sućut kazavši kako je svaki ljudski život nenadoknadiv. Tvrdi kako MORH cijelo vrijeme da prati takva događanja, radi na preventivnom djelovanju i sprječavanju da se takvi događaji dogode u sustavu.

– Nažalost, MORH i oružane snage nisu izuzete iz društva, a neki podaci govore da je u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, to je 14 na 100.000. MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno spriječiti ovakve događaje – rekao je Jakop.

Smrtni slučajevi vojnika nisu povezani sa službom

Iako zapovjednici i psiholozi konstantno prate zdravstveno stanje vojnika, provedene su i dodatne analize.

– I zapovjednici i vojni psiholozi su zaduženi za kontinuirano praćenje, ali nakon prvih slučajeva ove godine dali smo dodatni napor analizirajući što se to u biti događa. Živimo i u još jednim dodatnim okolnostima, to je covid-19 i nekako smo došli do spoznaja da nijedan slučaj koji se dogodio nije se dogodio zbog nekog stanja u službi, nekog mobbinga, pritiska ili nečeg trećeg. Najčešće je to teška životna situacija ili nekako vezano za određene ovisnosti. I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušat ćemo nekako preventivno djelovati. U tom dijelu smo i poduzeli određena osvještenja programa, što se tiče školovanja, ali i da se pomogne zapovjednicima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati – dodao je Jakop.

Zapovjednici i psiholozi će se tako dodatno educirati kako bi se lakše prepoznalo koji vojnici imaju problema.

Jakop kaže da MORH u ovom trenutku ima dovoljan broj psihologa, ali da svaki sustav gleda “ka boljem, većem, jačem”.

– U zadanim okvirima dajemo najviše što je moguće kako bi i obaveze mogli izvršavati, ali i da ljudi žive i rade u što boljim uvjetima. Svaki naš vojnik je isto tako od krvi i mesa, ima svoj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji – rekao je Jakop.

Ponovio je da su alarmirali zapovjedne strukture i vojne psihologe da se analiziraju eventualni uzroci i povezanosti slučajeva kako bi se moglo u budućnosti preventivno djelovati.

Stegovni postupak protiv petorice vojnika

Petorici pripadnika Hrvatske vojske prijeti stegovni postupak, ali i nečastan otpust zbog konzumacije droga. Jakop je rekao da slučaj još nije zaključen, ali da je u MORH-u nulta stopa tolerancije za konzumiranje droga.

– Dosad nismo pronašli ni u jednom slučaju da je u određenim vojnim objektima bila droga, da bismo zaključili da je konzumiranje bilo unutar vojnih objekata. Svi slučajevi ukazuju da je to bilo izvan službe – rekao je Jakop.

Povezuju li smrti i konzumiranje droga s pandemijom koronavirusa?

– Svaki čimbenik ima utjecaj na konačnu sliku. Na nama je da sagledamo sve te čimbenike i vidimo kako oni sinergijski mogu dovesti do boljeg rezultata, ali eventualno ako mogu dovesti do lošijeg rezultata nego smo mi željeli. Nastavit ćemo raditi, analizirati, pratiti, ali i surađivati s vanjskim dijelom kako bismo pratili trendove i eventualno dugoročno prevenirali ili spriječili takve aktivnosti. Ali ovog trenutka ne možemo reći da je samo covid taj koji je utjecao… Svi pokazatelji koji su nam dostupni do sada pokazuju da nije bilo razloga koji bi iz sustava utjecali na donošenje takvih odluka – odgovorio je Jakop.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare