Netko je temeljito počistio općinsku blagajnu: Ukradeno više od milijun kuna uplaćenih za komunalnu naknadu

komunalnu
Ilustrativna fotografija: Policija

S računa općine Pribislavec nestalo je najmanje milijun kuna uplaćenih za komunalnu naknadu. Mještani su dolazili u općinu i plaćali komunalnu naknadu, uredno dobili uplatnicu, ali novac nije završavao u općinskoj blagajni nego u nečijem džepu.

– Radi se o uplatama unatrag desetak godina i dosad još nismo pregledali sve fascikle. To je dug i mukotrpan posao, kako bi kvalitetno pripremili prijavu državnim organima – kazao je novi načelnik Matija Ladić (Demokrati) za portal medjimurski.hr.

Otkako je prije mjesec i pol dana preuzeo funkciju načelnika Općine Pribislavec, Matija Ladić, zajedno sa svojom ekipom, stalno nailazi na računovodstvene nepravilnosti, koje mu je u nasljeđe ostavila bivša vlast. Već je javnosti poznata brojka od 6,7 milijuna kuna koji su nestali preko računa, a onda i oko 700 tisuća kuna gotovine, koja je podizana s bankomata. O tome još traje istraga. Ovih dana uslijedio je novi šok.

– Zasad imamo tek prve podatke i nezahvalno je govoriti o cifri, ali moram reći da je nestalo najmanje milijun kuna od uplaćenih komunalnih naknada. Naši mještani dolazili bi u prostorije Općine, uplatili komunalnu naknadu i dobili za to urednu uplatnicu. No, ta gotovina nije uplaćivana na račun Općine Pribislavec. Odnosno taj novac je nestao, kazao je Ladić.

Posla će imati organi gonjenja

S obzirom na to da Općina treba funkcionirati i dalje, načelnik kaže kako su morali povući crtu i nastaviti od nule. Ono što je bilo prije mora se detaljno pregledati, a sve nezakonite radnje prijaviti organima gonjenja. No, mišljenja je da će se ovakvi “duhovi” iz ormara još dugo pojavljivati, piše medjimurski.hr.

Zadnja tri mandata, dakle 12 godina, načelnica Općine Pribislavec bila je Višnja Ivačić (HNS), koja se upravo zbog ranije otkrivene afere s nestankom općinskog novca nije kandidirala za novi mandat.

Općina Pribislavec bila je tema medijskih napisa i u 2019. kada je otkriveno kako je referentica za računovodstvo godinama na svoje privatne račune isplaćivala razne iznose novca iz općinskog proračuna. Pazila je da to ne budu velike brojke, da ne pobudi sumnju. Uplaćivala je po 1000, 1500 kuna. Ukupno je nestalo više od milijun kuna, a sve se slučajno otkrilo kada je referentica iznenada preminula i kada je došla nova računovotkinja.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare