Hrvatski vozači zabrinuti: Do kada će rasti cijene benzina koje su najviše u posljednjih sedam godina. Trenutačno litra košta 11,18 kuna Nestali su razlozi za poskupljenja jer je nafta na svjetskom tržištu u posljednja dva tjedna osjetno pojeftinila

benzina
Foto: Pixabay

Vozači su zabrinuti jer cijene benzina u Hrvatskoj već mjesecima neprekidno rastu, a prošlog tjedna dosegnule su najvišu razinu u posljednjih sedam godina, prema internetskoj stranici Cijene goriva.

Litra benzina na crpkama u zemlji prošlog se petka prodavala za prosječnih 11,5 kuna, prema podacima Ministarstva gospodarstva. No, čini se da je to bio vrhunac poskupljenja, jer je već tijekom vikenda cijena benzina pala na 11,18 kuna po litri, piše Novi list.

Hoće li gorivo nastaviti s pojeftinjenjem, teško je u ovom trenutku reći jer to ovisi i o reakciji vlasnika crpki. No, sigurno je da su nestali razlozi za poskupljenja jer je nafta na svjetskom tržištu u posljednja dva tjedna osjetno pojeftinila.

Jeftinija nafta

Još 5. srpnja za barel nafte na europskom tržištu trebalo je izdvojiti rekordnih 77 dolara, da bi jučer cijena pala na oko 71 dolar.

Atletski klub Velika Gorica

Nafta je stalno poskupljivala od prosinca, kada se zbog početka primjene prvih cjepiva u svijetu proširio optimizam u brzi gospodarski oporavak od pandemije, što podrazumijeva i veću potražnju za gorivom.

No, stvari su se posljednjih dana preokrenule, što će zasigurno imati utjecaja i na cijene na benzinskim crpkama.

– Ne vidim sada nikakva razloga za povećanje cijena goriva, potvrdio je Davor Štern, stručnjak za energiju, napominjući da za to postoji više razloga.

Jedan je u tome što zemljama proizvođačima nafte trebaju veći proračunski prohodi, a rast cijena nafte bio im je u tom smislu kontraproduktivan. Stoga su proizvođači nafte na sastanku organizacije OPEC prošlog vikenda odlučili povećati proizvodnju kako bi, prema riječima Šterna, cijene održali na razini od oko 70 dolara.

Drugi razlog za sadašnji pad cijene nafte jesu najnoviji strahovi od širenja pandemije u svijetu, nakon što se broj zaraza u SAD-u prošlog tjedna povećao za 70 posto, uz naglo širenje delta soja u Ujedinjenoj Kraljevini i Izraelu, zemljama s visokom procijepljenošću stanovnika.

– Očito, euforija oko naglog ekonomskog oporavka u svijetu je splasnula, a to je utjecalo i na trgovce na burzama, kaže Štern, koji misli da će zbog toga vjerojatno splasnuti i potražnja za gorivom.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare