Pokrenut disciplinski postupak: Policajci greškom priveli slijepog čovjeka, slomili mu nogu i iščašili ruku

Foto: Policija

Zagrebački policajci su prije dva mjeseca prvo priveli pogrešnog muškarca, potom mu slomili nogu i iščašili rame, a onda ga još i optužili za lažno predstavljanje i vrijeđanje policije. Taj je čovjek k tome – slijep.

Ovu uznemirujuću priču o nevjerojatnom propustu, ali i brutalnom postupanju policajaca donosi RTL-ova Potraga.

Čovjek kojeg su policajci pogrešno priveli pa pretukli zove se Stevan Jambrešić (47), svi ga zovu Stevo, a od djetinjstva je potpuno slijep. Živi na zapadnoj strani grada s polusestrom, a za Potragu je prepričao kako je izgledao taj dana kada su mu pred vrata stigli policajci.

– Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. No, prezime nisu spominjali.

Policajci su ga priveli uz upotrebu sile

Dvojica policajaca, koji su ušli u dvorište, priveli ga na silu, pritom su mu slomili nogu te iščašili ruku. U trenutku dok ga je policija grubo odvodila, bilo je jasno da su ga zamijenili s nekim drugim čovjekom.

Prije nego je Jambrešić došao do svoje osobne iskaznice, koja bi policajcima odmah pokazala da su zapravo došli po krivu osobu, oni su ga zgrabili.

– Kad su me odvukli do pola dvorišta su me srušili i počeli udarati po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo bolno arlaukati, i rekao, slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao, slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati, rekao je Stevan Jambrešić.

Stevan Jambrešić tvrdi da je u autu rekao da je on Stevan Jambrešić, a ne onaj kojeg su tražili, ali policajci se na to nisu obazirali, već su ga odveli u postaju.

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi nepotrebno grubo čak i da su našli pravu osobu, a zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali da pokaže osobnu – nije jasno.

Policija ga još i optužila

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon i neopravdano upotrijebili silu. Da stvar bude još nevjerojatnija, u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

– Njihovo je pitanje samo bilo, jel’ imate primjedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da da, jer su mi nanijeli tjelesnu ozljedu. No, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, inzistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam što je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu, kaže Stevan Jambrešić.

Koliko je zapravo ozljeda bila teška, pokazuje da je Stevan završio u KBC Sestre Milosrdnice gdje mu je ustanovljen prijelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana.

Iz MUP-a su za Potragu odgovorili da će nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv Stevana Jambrešića biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika, te je o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteno i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, te Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U uredu Pravobraniteljice kažu kako Stevan Jambrešić zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda ima pravo podnijeti odštetni zahtjev.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 years ago

Svima otkaz i zatvor, a posebno “doktorici” iz hitne.

Zadnji uredio 2 years ago by Ribničan