Krešimir Ačkar: Osigurali smo 6,1 milijun kuna za sanaciju prometnica nakon aglomeracije. Raspisat ćemo natječaj za novog koncesionara za prijevoz

ačkar

Gradonačelnik Krešimir Ačkar održao je u petak sa zamjenikom Nevenom Karasom i suradnicima konferenciju za novinare na kojoj je predstavio što donosi rebalans proračuna koji će se naći u ponedjeljak na Gradskom vijeću.

Ačkar je ocijenio kako je unatoč složenim uvjetima pandemije i štete od potresa, Grad financijski stabilan, što ne znači da ne treba provoditi uštede gdje god je to moguće.

– U ovoj i u idućim godinama racionalizirat ćemo financije kako bi mogli ostvariti sve ono što je najavljeno u našem izbornom programu. Ukupni iznos rashoda rebalansom povećava se za 1,73%, odnosno u apsolutnom iznosu za 9,5 milijuna kuna, tako da sada ukupna visina planiranih proračunski rashoda u 2021. godini iznosi 561,12 milijuna kuna, kazao je Ačkar.

Za potrebe Civilne zaštite rebalansom je osigurano dodatnih 1,35 milijuna kuna od kojih milijuna kuna se odnosi na pomoć iz državnog proračuna, a 350.000 kuna su sredstva iz općih prihoda i primitaka proračuna. Također je dodatnih 600.000 kuna osigurano u programu „Upravljanje gradskom imovinom“, s tim sredstvima financirana je nabava montažnih kućica za smještaj obitelji čiji su domovi nakon potresa bili neuporabljivi. Grad Velika Gorica dobio je i i 500.000 kuna od Ministarstva medija i kulture za sanaciju šteta od potresa na Starom gradu Lukavcu.

Ačkar je kazao kako su najveće izmjene u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet jer su za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija, predvidjeli dodatnih 6,1 milijuna kuna.

Atletski klub Velika Gorica

Radimo na novom modelu javnog prijevoza

Za subvencije za javni prijevoz povećan je iznos za dodatnih 4,68 milijuna kuna. Ačkar je podsjetio kako je ZET ucjenjivao Veliku Goricu tražeći dodatnih 12 milijuna kuna. U dogovoru sa novim zagrebačkim gradonačelnikom uspjeli smo taj iznos svesti na razumnu razinu. U suradnji s Fakultetom prometnih znanosti intenzivno se radi na novom modelu javnog prijevoza i on će uskoro biti objavljen u javnosti, najavio je gorički gradonačelnik.

– Dat ćemo priliku svim građanima, svim mjesnim odborima da daju svoje mišljenje i sugestije i onda na jesen moramo raspisati natječaj za novog koncesionara, istaknuo je gradonačelnik.

Za male komunalne akcije osigurano je 1,15 milijuna kuna. Za igralište s umjetnom travom u Vukovini Grad je povukao 373 tisuće kuna od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a Zagrebačka županija je osigurala 300.000 kuna za 2. fazu izgradnje vatrogasnog doma u Novom Čiču.

Rebalansom se za nešto više od 3 milijuna kuna povećavaju sredstva namijenjena redovnom funkcioniranju vrtića. Osigurana su i sredstva za radne bilježnice s obzirom da Zagrebačka županija nije osigurala navedena sredstva kako je bilo predviđeno, a radi se o 2,2 milijuna kuna.

Izniman angažman Stožera civilne zaštite

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas podsjetio je što je sve napravljeno nakon petrinjskog potresa što je osim angažmana Stožera civilne zaštite izazvalo i dosta nepredviđenih troškova.

Stožer se odmah nakon potresa uključio u saniranje posljedica potresa, saniranje dimnjaka, statičari su obilazili oštećene kuće i objekte, osiguran je smještaj najugroženijim građanima.

– Sve operativne snage zajedno sa Stožerom bave se i otklanjanjem posljedica Covida-19 i sprečavanjem širenja zaraze. Tu su vatrogasci, zdravstveno djelatnici, policijski službenici, kazao je Karas te pozvao sve građane da budu odgovorni. Apelirao je i na medije da promiču cijepljenje kako bi se napokon zaustavilo širenje zaraze.

Matija Majdak iz Upravnog odjela za komunalne djleatnosti i promet kazao je kako će uvesti nova regulacija javnog prijevoza, a baza će biti željeznica. Više građani neće ovisti samo o liniji 268, a ruralna područja će se također povezati sa željeznicom. Najavio je kako će Velika Gorica tražiti i financijsku pomoć od Ministarstva mora, prometa i infarstrukture koji sufinancira nerentabilne linije.

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 month ago

Dakle, već ste odlučili raspisati koncesiju, a kao “pitate građane”. Nama ne treba koncesionar, nama treba gradska tvrtka za javni prijevoz. Koncesije su stalna pljačka i vrlo loša i preskupa usluga, ali ti to znaš jer si ipak iz stranke koja je tu da opljačka narod, a ne da mu služi na njihovu dobrobit.